fbpx
loader

Mobiltelefon adásvételi szerződés - így nem fognak átverni

Haznált telefon adásvételi szerződés

Az utóbbi néhány évben azt tapasztalhatjuk, hogy az okostelefonok piacán már szinte hihetetlenül megemelkedtek az új készülékek árai. Ezzel párhuzamosan a használt mobilok adásvétele is egyre élénkül, ami nem is csoda, hiszen számos felhasználó először inkább a használt termékek polcain néz körül, ahol az eredeti árnál jóval kedvezőbb összegért juthat a számára megfelelő modellhez. A használt készülékek piaca azonban számos buktatót is rejt magában, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő védelemről ezeken a veszélyes vizeken: kössünk mobiltelefon adásvételi szerződést!

Mi a mobiltelefon adásvételi szerződés?

Az adásvételi szerződés egy olyan írásbeli megállapodás, amely a mobiltelefonok eladásával kapcsolatos legalapvetőbb és legfontosabb információkat és körülményeket tartalmazza. Ez a dokumentum a későbbiekben egyfajta védőpajzsként fog funkcionálni: ha valami nem megfelelő módon történik az adásvételkor vagy az azt követő időszakban, a szerződés megkönnyíti az adásvétel tartalmának és körülményeinek a bizonyítását. További előnye az is, hogy biztonságos üzleti kapcsolatot alakít ki a felek között, amelyben az eladó pontosan tisztában van a vevő elvárásaival, feltételeivel, a vevő pedig biztonságban tudhatja magát, hiszen tisztességes úton szerezte meg a készülékét.

Mit tartalmazzon?

  1. A szerződésben rögzíteni kell a felek adatait: szerepelnie kell benne az eladó és a vevő nevének, címének és elérhetőségének.
  2. Tartalmaznia kell a telefon leírását, fajtáját, a gyártót, a memóriát, illetve célszerű a széria- és IMEI szám rögzítése is.
  3. Meg kell állapodni a fizetés feltételeiben, vagyis meg kell határozni a vételár összegét, a fizetési feltételeket, a fizetés módját és határidejét.
  4. Rendelkezni kell benne a készülék átvételéről is: időpontja és helyszíne szerepeljen a megállapodásban.
  5. Az adásvétel helyét és idejét is tartalmaznia kell.
  6. Rögzíthetjük benne az adásvételhez szükséges dokumentumok listáját is, például az eredeti számlát (vagy annak másolatát), a garancialevelet és az eredeti csomagolást.

Milyen hibák fordulhatnak elő és hogyan küszöböljük ki őket?

Használt telefont számos helyen vásárolhatunk: online piactereken, használtcikk-kereskedőktől, mobiltelefon-szolgáltatóktól, online fórumokon és közösségi oldalakon, illetve a családi-ismerősi kör tagjaitól is. Amennyiben nem új készüléket vásárolunk, fontos, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel járjunk el. A későbbi vitás helyzetek elkerülése érdekében összegyűjtöttük azt a 3 dolgot, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk:

  1. Minden esetben alaposan vizsgáljuk meg a készülék állapotát: figyeljük meg, hogy vannak-e rajta látható sérülések, próbáljuk ki a kijelzőt, és a gombok megfelelő működését is ellenőrizzük le. Ha találunk rajta hibákat, szükséges ezeket a szerződésben tételesen rögzíteni.
  2. Ellenőrizzük le a készülék szériaszámát és IMEI azonosítóját is. Az IMEI egy egyedi azonosító szám, amely minden mobiltelefonban megtalálható, és az a feladata, hogy azonosítsa a készüléket, ami egy esetleges lopás vagy elvesztés esetén hasznos lehet.
  3. Válasszunk biztonságos fizetési módot. A legbiztonságosabb a bankkártyás fizetés vagy a banki átutalás, mivel ilyenkor általában a bank által biztosított visszatérítési lehetőség is adott, ami nagy biztonságot jelent arra az esetre, ha a termék nem érkezne meg, vagy sérült, esetleg hibás.

Egy használt mobiltelefon vásárlása esetén is mindenképpen érdemes és javasolt adásvételi szerződést kötni. Ez világossá és egyértelművé teszi az üzletet, illetve mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy világosan megértsék az adásvétel körülményeit, ezáltal megkímélhetik magukat a jövőbeli kellemetlen helyzetektől. A Szerzi adásvételi szerződés okosdokumentuma megfelelő lehet ebben a helyzetben, hiszen kényelmesen és gyorsan, akár a két fél által közösen is kitölthető.

Amennyiben további kérdése merülne fel a mobiltelefon adásvételi szerződéssel kapcsolatban, online is könnyedén felteheti a platformon regisztrált ügyvédeknek.

Adásvételi szeződés

Használt telefon adásvételhez keres szerződést? Pórbálja ki az adásvételi szerződés okosdokumentumot!