fbpx
loader

Jármű adásvételi szerződés: az 5 leggyakoribb hiba, amit érdemes elkerülni!

jármű adásvétel

A jármű adásvételi szerződés a legfontosabb dokumentum, amit vevőként és eladóként érdemes aláírni. Ez a megállapodás szabályozza a jármű tulajdonjogának átszállását, a felek jogait és kötelezettségeit, illetve a jövőben esetleg felmerülő jogviták esetére előre felvértezhetjük magunkat benne. Különösen akkor bír nagy jelentőséggel ez a dokumentum, ha használt autót vásárolunk (vagy adunk el), ezért ilyen esetben különösen nagy körültekintéssel érdemes eljárnunk. De mik azok a pontok, amikre a leginkább figyeljünk? Hol csúszhat hiba az adásvétel lebonyolításába? Mit ne hagyjunk ki semmiképpen? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

1. Nem ellenőrizzük az autó előéletét

Hazánkban sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy új autót vásároljanak, így a használt autók piacán nézelődnek. Egy használt autó esetén azonban mindig nagyobb a kockázatot vállalunk, így nagyobb körültekintéssel kell választanunk.

Ennek egyik fontos mozzanata az, hogy az adásvételi szerződés aláírása előtt ellenőrizzük az autó előéletét: ezt az alvázszám vagy a rendszám alapján tehetjük meg. A szerződéskötés előtt érdemes az eredetiségvizsgálatot is lefolytatni, hiszen a negatív eredmény ekkor még nem okoz komoly kellemetlenséget.

2. Boltban megvásárolható formanyomtatványt írunk alá

A jármű adásvételi szerződés érvényességéhez nincs szükség komoly alaki követelmények betartására, ezért a sokan a papírboltban is kapható formanyomtatványt töltik ki. A szerződés érvényességét nem befolyásolja, viszont ez egy meglehetősen elavult és nem utolsó sorban rendkívül időigényes procedúra.

Ma már sokkal kényelmesebb és gyorsabb módja is van a szerződéskötésnek: a Szerzi platformon elérhető jármű adásvételi szerződés okosdokumentum egyszerűen és gyorsan kitölthető, és elkerülhetjük vele az indigó alkalmazásának kellemetlenségeit.

3. Kicsúszunk a határidőből.

A szerződés aláírását követően viszonylag rövid időnk van arra, hogy intézkedjünk az autó átírásával kapcsolatban: az eladó 8, a vevő 15 napon belül kezdeményezheti az átírást bármelyik Kormányablaknál. Az ügyintézési határidő is viszonylag rövid: ha minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, a forgalmi engedélyt azonnal kiállítják, a törzskönyvet pedig nagyjából két héten belül elkészítik.

4. Nem kötünk biztosítást

Ahhoz, hogy a megvásárolt gépjármű a nevünkre kerüljön, feltétlenül szükséges a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötése. Biztosítás nélkül tulajdonképpen el sem lehet indulni, és fontos azt is kiemelnünk, hogy az adásvételi szerződés aláírását követően már az új tulajdonos lesz a felelős a bekövetkezett károkért.

5. Nem fizetünk illetéket

Sajnos az autóvásárlás költségei a vételár kifizetésén felül is gyarapodnak: a megvásárolt autónk után vagyonszerzési illetéket is fizetnünk kell, amely tulajdonképpen az állam részesedése a gazdasági folyamatunkból. A gépjármű után fizetendő illeték összege az autó típusától, korától és teljesítményétől függ, így egy újabb és nagyobb teljesítményű jármű után szinte biztos, hogy magasabb illetéket kell megfizetnünk, mint egy régebbi, kisebb teljesítményű autó után.

Az autóvásárlás jogi dokumentációja, vagyis a jármű adásvételi szerződés megkötése és az azt követő adminisztráció viszonylag egyszerű folyamat, amelyet kis odafigyeléssel könnyedén elvégezhetünk. Ennek ellenére mindig adódhatnak speciális élethelyzetek: ilyenkor érdemes jogi szakember segítségét kérnünk, mivel így tudhatjuk magunkat a legnagyobb biztonságban. A Szerzi platform online jogi tanácsadása a sürgős kérdéseinkre is választ ad, mivel akár már 3 órán belül konzultálhatunk a számunkra legmegfelelőbb regisztrált ügyvéddel a jogi kérdéseinkről.

Adásvételi szerződés

Próbálja ki az Adásvételi Szerződés Járműre okosdokumentumot!