fbpx
loader

Hány méterre ültethet fát a szomszédom a kerítéstől?

A szomszédok együttélésének szabályai

Ha Ön is kertvárosi környéken él, valószínűleg foglalkoztatta már a gondolat, hogy milyen feltételekkel ültethet terebélyesebb növényeket a kertjébe, vagy, hogy a szomszédja mennyire köteles tiszteletben tartani a telekhatárokat.

Jelenleg hatályos jogszabály nem rendezi általános jelleggel ezt a problémát, viszont néhány kapaszkodót mégis találhatunk:

1. Önkormányzati rendelet

Sok önkormányzat alkot rendeletet a településre vonatkozó békés együttélés szabályairól, így előfordulhat, hogy kiterjed a növények ültetési távolságára is. Általában a kifejlett növény magasságának a felét szokták minimumként meghatározni.

2. Kormányrendelet

2008-ban született egy kormányrendelet a fás szárú növények védelméről, amelyben azt a választ találjuk a kérdésünkre, hogy fás szárú növényt úgy telepíthetünk, hogy az az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévő építményekben, és nem akadályozhatja a biztonságos működésüket. Ez egy meglehetősen távoli megközelítése az ültetési távolságnak, viszont jó kiindulópontként szolgál az elképzeléseink megvalósításához.

3. Polgári Törvénykönyv

A Polgári Törvénykönyv is tartalmaz rendelkezést a szomszédok közötti együttélésre vonatkozóan:

az 5:23.§-a szerint nem tanúsíthatunk olyan magatartást, amely másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarna, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetnénk. PTK

Összefoglalva a fenti szabályokat, konkrét méterekkel nem találkozhatunk, viszont szem előtt kell tartanunk nemcsak a saját, hanem a szomszédunk érdekeit is, így célravezető és békés megoldás lehet, ha előre egyeztetünk a terveinkről.

Jogi tanácsadás

Kérjen online jogi tanácsadást dologi jog kategóriában.