fbpx
loader

Hol kell bejelenteni, ha építkezni szeretnék?

Dologi jog

Hatalmas lépés az életünkben, ha úgy döntünk, hogy építkezésbe vágjuk a fejszénket. Egy ilyen projekt elindítása izgalmas és a kreativitásunkat igénylő feladat, azonban számos jogi és bürokratikus lépés megtételére is szükségünk lesz. Ennek a folyamatnak az egyik leglényegesebb mozzanata az építkezés bejelentése, amelyről minden lényeges tudnivalót elolvashatnak a következő egy percben.

Miért fontos az építkezés bejelentése?

Egy ház felépítése során rengeteg kockázati tényezővel, veszélyforrással kell számolnunk, amelyeket az építési szabályok és előírások betartásával minimalizálhatunk. A bejelentési kötelezettség biztosítja azt, hogy a hatóságok tudomást szerezzenek a projektről és ellenőrizhessék a tervek szabályosságát, valamint a munkálatok biztonságát.

Mi az egyszerű bejelentés?

Ha lakóház építésében vagy bővítésében gondolkozunk, meglehetősen gyors és könnyű lesz az ügyintézés: az engedélyezési eljárást egyszerű bejelentésnek hívják. Ahogy a neve is mutatja, ez az eljárás nem jár komoly komplikációkkal, mindössze annyi a teendőnk, hogy az előírt adatokat és dokumentumokat feltöltsük az ÉTDR (építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer) online felületére.

Milyen adatokat kell megadnunk?

  1. Az építtető adatait: nevét és lakcímét, illetve jogi személyek esetén a székhelyet.
  2. Az ingatlan címét, helyrajzi számát.
  3. A bejelentés tárgyát és egy rövid leírást, valamint a vonatkozó kormányrendelet szerint számított építményértéket.
  4. A csatolt mellékletek felsorolását.
  5. Az építtető aláírását.

Milyen dokumentumokat kell csatolnunk?

  • Az egyszerű bejelentési dokumentációt (amelyet a 244/2019. (X.22.) Kormányrendelet 1. mellékletében találhatunk meg).
  • Egy nyilatkozatot arról, hogy saját lakhatásunk biztosítása céljából építtetjük az épületet. Ennek teljes bizonyító erejű magánokiratnak kell lennie, és csak akkor van rá szükség, ha az épületben szeretnénk élni.

Mit tesz a hatóság?

Amennyiben hiánytalanul töltöttük fel a kért adatokat és dokumentumokat a rendszerbe, a hatóság tudomásul veszi a szándékainkat, és a bejelentéstől számított 15. napon elkezdődhet az építkezés.

Dologi jog

Igényeljen online jogi tanácsadást dologi jog kategóriában!