fbpx
loader

Mi a mezőgazdasági haszonbérlet?

mezőgazdasági jog

Talán sokan vagyunk, akik hallottunk már erről a megállapodásról, azonban nem biztos, hogy pontosan tisztában voltunk a jelentőségével. Ez nem is csoda, hiszen a haszonbérlet egy ritkábban előforduló szerződéstípus. Az alábbiakban arra teszünk kísérletet, hogy megvilágítsuk ennek a jogintézménynek a legfontosabb jellemzőit, és bemutassuk, hogy miért is olyan előnyös a mezőgazdasággal foglalkozók számára.

A mezőgazdasági haszonbérleti szerződés a haszonbérleti szerződés egy speciális formája, ezért elsőként ennek a fogalmát fogjuk tisztázni. A haszonbérleti szerződés alapján a bérlő a meghatározott dolgot használhatja és szedheti a hasznait is, amiért cserébe – a bérleti szerződéshez hasonlóan – bérleti díjat fizet a haszonbérbe adónak.

Ezt a megállapodást csak olyan dolog tekintetében köthetjük meg, amely hasznot hajt, így például egy termőföld, vagy egy hasznot hajtó jog (pl. halászati jog) bérbe adása képezheti a tárgyát.

A mezőgazdasági haszonbérlet természetesen termőföld bérbeadását célozhatja, azonban ebben az esetben néhány kötöttséggel is számolnunk kell, amely például a szerződés időtartamára vonatkozó szabályokon is megmutatkozik. A mezőgazdasági haszonbérleti szerződés csak határozott időre szólhat: minimum 1, és maximum 20 éves időintervallumra köthető.

Mezőgazdasági jog

Igényeljen online jogi tanácsadást mezőgazdasági jog kategóriában!