fbpx
loader

Ki a kezes és mik a kötelezettségei?

Pénzügyi jog

A hitelfelvétel és legtöbb kölcsönügylet során gyakran találkozhatunk a kezes kifejezéssel, hiszen egy ilyen személy bevonása elengedhetetlen lehet, amennyiben az adós nem rendelkezik elegendő igazolható jövedelemmel. De mit vállalunk pontosan, ha kezesként kötelezettséget vállalunk? Milyen formái léteznek? A következő 1 percben erről olvashatunk.

Mi a kezesség?

A kezesség kezességi szerződéssel jön létre, amelyben a kezes kötelezettséget vállal arra, hogy az adós helyett fizetni fog, ha az valamilyen okból kifolyólag nem tud, vagy nem hajlandó teljesíteni a hitelező részére. Ez tehát azt jelenti, hogy tőlünk fogják követelni a kölcsön összegét, ha az adós (aki mellett kezesként eljárunk) nem fizeti azt meg. Mivel a kezesség láthatóan meglehetősen komoly feladat átvállalását jelenti, csak akkor lesz érvényes, ha írásban vállaltuk ezt a szerepet.

Milyen fajtái vannak?

A kezességnek két fontos fajtája van: az egyszerű kezesség és a készfizető kezesség.

Egyszerű kezesség: ha ilyen kezességet vállaltunk, csak abban az esetben követelheti tőlünk a hitelező a teljesítést, ha az adóstól a tartozás egyáltalán nem hajtható be, nem rendelkezik vagyonnal.

Készfizető kezesség: a kezesség ezen formája esetén a hitelező akkor is felléphet a kezessel szemben, ha az adóstól egyébként behajtható a tartozás. Az adós és a kezes is köteles teljesíteni, a hitelező választhat, hogy kivel szemben érvényesíti a követelését.

Mire köteles a kezes?

A kezes legfontosabb feladata, hogy átvállalja az adós kötelezettségét, amennyiben az nem teljesít.

Mit tehet, ha az adós helyett teljesített?

Ha a kezes teljesítette a hitelező követelését, azzal olyan, mintha ő lépne a hitelező helyébe az adóssal szemben, vagyis követelheti tőle az általa megtérített összeget.

Készfizető kezességi szerződés

Próbálja ki az okosdokumentumot!

Pénzügyi jog

Kérjen online jogi tanácsadást!