fbpx
loader

Ki a kirendelt védő?

Kötelező ügyvéd

Amikor büntetőeljárás van folyamatban, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a törvény kötelezővé teszi az ügyvédi képviseletet (például, ha a terheltet fogva tartják, vagy külföldi és a magyar nyelvet nem ismeri). Ezek a szabályok olyan esetekre vonatkoznak, amikor a terhelt kiszolgáltatottabb helyzetben van, ezért valószínűleg nagyobb szüksége van egy ügyvéd védelmére. Abban az esetben, ha a terhelt nem engedheti meg magának, hogy ügyvédet hatalmazzon meg, igénybe veheti egy kirendelt védő segítségét.

Ki rendeli ki a védőt?

A kirendelt védők kiválasztását az Ügyvédi Kamara végzi, véletlenszerűen sorsolja ki a büntetőügyekben eljáró védőket. A védő kirendelésére természetesen nincs szükség, abban az esetben, ha a terhelt maga meghatalmazott egy ügyvédet a védelme ellátására.

Mi történik, ha a kisorsolt ügyvéd nem elérhető?

Természetesen előfordulhat, hogy munkaidőn kívül lenne szükség egy kirendelt védő jelenlétére, azonban a véletlenszerűen kiválasztott személy nem elérhető, vagy nem tud azonnal megjelenni. Ebben az esetben nem a Kamara, hanem a hatóság fog intézkedni, és gondoskodik egy másik ügyvéd kirendeléséről.

Ki finanszírozza a kirendelt ügyvédek óradíját?

A kirendelt ügyvédek jogosultak bizonyos összegű felkészülési díjra, illetve óradíjra is, amelyet a jelenlétük és tevékenységük ellenértékeként kapnak. A nekik kifizetett díjak hozzáadódnak a bűnügyi költség összegéhez, amelyet végül az állam, vagy a vádlott fog megfizetni, ha bűnösnek találta őt a bíróság

Jogi segítségre van szüksége?

Igényeljen Online Jogi Tanácsadást!