fbpx
loader

Iratbetekintés a hatósági eljárásban

Információszabadság

Mi az?

Az iratbetekintési jog a legtöbb hatósági eljárásban megilleti az ügyfelet. A lényege pontosan az, amit a neve is takar, vagyis az iratbetekintési jognál fogva lehetőségünk van arra, hogy minden olyan iratba, dokumentumba betekintsünk, amely befolyásolja a jogaink gyakorlását, illetve kötelezettségeink teljesítését. Ez nagyon fontos, mivel olyan iratba, ami nem a mi helyzetünket, magatartásunkat (ha például valaki másét) érinti, természetesen nem olvashatunk bele.

Mekkora a terjedelme?

Az iratbetekintési jognál fogva az ügyirat minden dokumentumát megismerhetjük: azt is, ami az eljárás során keletkezett, és azt is, amely a befejezését követően jött létre. Ez lehet magánokirat, közokirat, bármilyen szöveges dokumentum, számadat, tervrajz, vázlat stb. Olyan iratokat is megismerhet az ügyfél ennél a jogosultságánál fogva, amelyek egyáltalán nem az adott hatsági eljárással összefüggésben keletkeztek (például más személytől vagy szervezettől származnak), de a hatóság birtokába jutottak az eljárás során.

Mit jelent az iratbetekintés a gyakorlatban?

Ha szeretnénk élni ezzel a jogosultsággal, a gyakorlatban azt jelenti, hogy elolvashatjuk az ügyiratokat. Ezen felül természetesen másolatot készíthetünk róla (például fénymásolás, vagy fényképezés útján), kivonatolhatjuk, illetve díjfizetés ellenében a hatóságtól is kérhetjük, hogy készítsen másolatot az iratokról.

Információszabadság

Próbálja ki az Online Jogi Tanácsadás szolgáltatást!