fbpx
loader

Meghatalmazás minta és idős családtagok: ezért fontos előre gondoskodni a jogi dokumentumokról

Meghatalmazás minta

Az idős családtagok gondozása nemcsak kihívásokkal, hanem számos nehézséggel is jár. Az ilyen élethelyzetekben egyedül nehéz boldogulni, például, ha nyugdíjátvételről, közüzemi számlák intézéséről vagy gyógyszerek kiváltásáról van szó. Azonban van egy lehetőségünk arra, hogy megkönnyítsük az ügyintézést: készítsünk meghatalmazást! Ez egy viszonylag egyszerű dokumentum, amelyet egy meghatalmazás minta használatával precízen és gyorsan elkészíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miért érdemes előre gondoskodnunk róla.

Milyen esetekben érdemes?

Biztonságosabbá teheti az életüket

Az idős kor sok nehézséggel járhat, mint például egészségügyi vagy mentális problémák, amelyek kiszolgáltatottá tehetik szüleink, nagyszüleink életét. Az ilyen nehézségekkel küzdő idősek számára fontos, hogy olyan személyek legyenek a környezetükben, akikre támaszkodhatnak, és akikkel őszintén beszélhetnek a problémáikról. Az ilyen kapcsolatok lehetővé teszik számukra, hogy érzelmileg és szociálisan is támogatva érezzék magukat. Fontos, hogy érezzék, törődnek velük, és hogy az életük értékes.

Segítséget nyújthat az ügyintézésben

Előfordulhat, hogy idős rokonunk ágyhoz kötött vagy nehezen mozog, de az is lehetséges, hogy azért kell támogatnunk őt, mert segítségre van szüksége a pénzügyek intézésében, beleértve a banki eljárásokat és a számlák kezelését, vagy az egészségügyi ellátások szervezésének bonyolult labirintusában való eligazodást.

Csökkentheti a családi konfliktusokat

Az idős családtagokkal kapcsolatban hozott döntések gyakran érzékenyen érinthetik a családtagokat, ezért fontos, hogy mindenki részt vegyen a döntéshozatali folyamatban. Az ilyen döntésekkel kapcsolatos egyet nem értések konfliktusokhoz vezethetnek, de egy jól megtervezett és előre egyeztetett meghatalmazás elkészítése segíthet ezt elkerülni. Az ilyen meghatalmazás nemcsak csökkenti a feszültséget, hanem a feladatok megosztását is átláthatóbbá teszi. Az adott feladatok és felelősségek tisztázása mellett, az idős családtagokkal kapcsolatos egyéb preferenciákat is figyelembe lehet venni az ilyen meghatalmazás kor, így biztosítva, hogy mindenki számára elfogadható és kényelmes megoldás szülessen.

Mit kell tartalmaznia?

Maga a meghatalmazás egy viszonylag egyszerű, nem túlságosan hosszú dokumentum, mindössze néhány főbb tartalmi és formai elemre szükséges odafigyelnünk az elkészítése során.

  • A meghatalmazó és a meghatalmazott személyének egyértelműen beazonosítható módon ki kell derülnie belőle. Ehhez szükséges feltüntetni benne a nevüket, születési adataikat, édesanyjuk nevét és személyi igazolványuk számát.
  • A meghatalmazásnak fontos eleme a címzett rögzítése: vagyis annak megjelölése, aki előtt a meghatalmazott jogosult eljárni. A címzett lehet például valamely hatóság vagy bíróság, de egy konkrétan megnevezett magánszemély is.
  • Fontos, hogy a meghatalmazásból kitűnjön, melyek azok az ügyek (esetleg ügycsoportok), amelyek ellátásáról a meghatalmazott jogosult gondoskodni.
  • Sok esetben hasznos lehet azt is meghatározni a meghatalmazásban, hogy meddig tart az érvényessége. Ezt megtehetjük pontos dátumok rögzítésével, de minden más egyértelmű megfogalmazás is megállja a helyét.

Milyen formai követelményekre ügyeljünk?

A tartalmi elemek után néhány mondatban a formai, alaki szempontokra is kitérünk. Erre a Polgári Törvénykönyv tartalmazza a vonatkozó előírást: olyan formában kell megtennünk, mint amilyen annak a jognyilatkozatnak a jogszabály által előírt formája, amelyet a meghatalmazás alapján tehet a meghatalmazott.

A legáltalánosabb ügyek intézése során nem szükséges különleges szabályokra tekintettel lennünk, legtöbbször elég a szóbeli nyilatkozat is, azonban a bizonyíthatóság érdekében javasolt írásban rögzíteni a leglényegesebb elemeket.

Kinek kell aláírnia?

A meghatalmazásunk akkor lesz érvényes, ha teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül. Ezt kétféleképpen érhetjük el: vagy saját kézzel írjuk és aláírjuk, vagy amennyiben nem kézírással készül, két tanú közreműködése szükséges. Ebben az esetben az ő adataiknak is szerepelnie kell az okiraton, illetve alá is kell írniuk. Általában egy meghatalmazáson tehát három személy (a meghatalmazó és a két tanú) aláírása szerepel, a meghatalmazott kézjegye csak kivételes esetekben kötelező.

Hogyan lehet egyszerűbben?

A fentiek alapján látható, hogy egy meghatalmazás elkészítése nem igényel különösebben részletes jogi ismereteket. Az a legfontosabb, hogy a néhány kötelező tartalmi elemet pontosan és egyértelműen szerepeltessük benne, illetve gondoljuk át alaposan, hogy ki az, akiben megbízhatunk annyira, hogy átengedjük neki ügyeink intézését. A Szerzi felületén elérhető meghatalmazás minta okosdokumentum kitöltésével biztosak lehetünk benne, hogy garantáltan személyre szabott és naprakész meghatalmazásunk lesz.

Természetesen mindig lehetnek olyan jogszabályok, amelyek speciális, szigorúbb követelményeket írnak elő egy érvényes meghatalmazáshoz, ezért amennyiben bizonytalanok vagyunk az előírásokban, online jogi tanácsadás keretében feltehetjük kérdéseinket az általunk választott ügyvédnek.

Meghatalmazás

próbálja ki a Meghatalmazás Okosdokumentumot!