fbpx
loader

Gyakori kérdések és válaszok az adásvételi szerződésekkel kapcsolatban!

Adásvétel - hogyan?

Életünk során valószínűleg több olyan helyzet is előfordulhat, amikor vevőként vagy eladóként adásvételi szerződést kötünk. Legtöbbször nagyobb értékű vagyontárgyak – például egy ingatlan vagy egy autó – értékesítése során merül fel a szerződéskötés lehetősége, azonban kisebb tárgyak (mint például egy okostelefon) eladásakor is érdemes odafigyelnünk arra, hogy jogilag is védjük magunkat. Erre a legalkalmasabb eszköz, ha adásvételi szerződést kötünk, amelyről ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze. 

Mi az adásvétel?

Az adásvétel az egyik leggyakrabban előforduló gazdasági ügylet: minden olyan üzletkötés, vásár, amelynek keretében ingatlanok vagy ingóságok gazdát cserélnek.

Az adásvétel egyik alanya az eladó, aki értékesít, a tulajdonjogát az ügylet másik alanyára ruházza. A másik fél a vevő, aki ezért cserébe vételárat fizet és átveszi a megvásárolt dolgot.

“Adásvétel például az, ha veszünk egy kiló krumplit a boltban, vagy rendelünk egy hamburgert az étteremben.” Pénzcentrum

Miért érdemes adásvételi szerződést kötni?

Az adásvételi szerződés pontosan meghatározza az eladó és a vevő kötelezettségeit és jogait az adásvétellel összefüggésben. Fontos szerepe lehet a felek közötti bizalom kialakításában is: a szerződés megtárgyalása és aláírása mind a két fél részéről határozottan kifejezésre juttatja, hogy alaposan megfontolták és határozott döntést hoztak a tranzakció lefolytatása mellett. Azt is tanúsítja, hogy szándékoznak részt venni az adásvétel folyamatában és hajlandóak vállalni az ezzel járó kötelezettségeket. A szerződéskötés a konfliktusok megelőzésében és rendezésében is segítségünkre szolgálhat.

Adásvételi szerződésnél mely fő pontokban kell megegyezniük a szerződő feleknek?

A szerződés megkötése előtt célszerű tisztázni a legfontosabb kérdéseket, amelyek az ügyletet érintik, hiszen ezek hiányában a későbbiekben a szerződéskötésre nem kerülhet sor.

A következő 5 lényeges pontban érdemes közös nevezőre jutni a szerződés előtt:

  1. a szerződő felek pontos rögzítése
  2. a az adásvétel tárgyának meghatározása
  3. a vételár
  4. a fizetés módja, határideje, gyakorisága
  5. a birtokbaadás ideje és menete

Milyen tartalmi elemei vannak?

  1. Felek: A szerződésben rögzíteni kell a felek adatait: szerepelnie kell benne az eladó és a vevő nevének, címének és elérhetőségének.
  2. A szerződés tárgya: Tartalmaznia kell az eladott dolog leírását, fajtáját, gyártóját és az állapotának, kisebb-nagyobb hibáinak feltüntetése is hasznos lehet.
  3. Vételár: Meg kell állapodni a fizetés feltételeiben, vagyis meg kell határozni a vételár összegét, a fizetési feltételeket, a fizetés módját és határidejét.
  4. Átadás-átvétel: Rendelkezni kell benne az átvételéről is: időpontja és helyszíne szerepeljen a megállapodásban. Ingatlan esetén a birtokbaadásról kell rendelkezni a szerződésben: a felek rugalmasan megállapodhatnak a kulcsátadás időpontjában.
  5. Rögzíthetjük benne az adásvételhez szükséges dokumentumok listáját is, például az eredeti számlát (vagy annak másolatát), a garancialevelet és az eredeti csomagolást.

,,A birtokba vétel napja fontos dátum, hiszen innentől kezdve téged terhelnek az ingatlan költségei, és persze téged illetnek a hasznok is. Ez azzal is jár, hogy a közműveket már neked kell fizetned. Bevett szokás, hogy a birtokbavétel napján a felek rögzítik a gáz-, villany- és vízóra állásait – ezzel elkerülheted a későbbi vitás ügyeket.” BP Legal

Mikor hiúsulhat meg az adásvétel?

Az adásvétel a szerződés a megkötése folyamán több okból is meghiúsulhat. Előfordulhat például, hogy a felek nem tudnak megegyezésre jutni a vételárban vagy abban, hogy mikor történjen a birtokbaadás. Az is akadályt képezhet, ha a vevő részletekben szeretne fizetni, vagy csak a banki hitel kézhez kapását követően tudna teljesíteni, az eladónak viszont sürgősen szüksége lenne az összegre.

Mikor kell illetéket fizetnünk?

Az illetékek olyan állami bevételek, amelyek az állami és önkormányzati feladatok ellátását finanszírozzák. Az adókhoz hasonlóan az illetékek megfizetésére is azért kerül sor, hogy az állampolgárok részt vegyenek az állami szervek tevékenységének finanszírozásában. Aki adásvételi szerződést köt eladóként, számíthat rá, hogy illetékfizetési kötelezettsége keletkezik. Ennek összege igazodik az eladott dolog értékéhez, ingatlan esetén például az ingatlan értékének 4%-át kell befizetnünk.

Ahhoz, hogy az adásvételi szerződésünk elérje a célját, vagyis megfelelő jogi védelmet biztosítson, fontos, hogy alaposan tekintsük át és fontoljuk meg a tartalmát, illetve a formai követelmények megtartására is ügyeljünk. A Szerzi oldalán elkészíthető adásvételi szerződés okosdokumentumot egyszerűen és gyorsan létrehozhatjuk, amely mindig a hatályos jogszabályoknak felel meg. Amennyiben nem biztos az adásvételi szerződésének valamelyik részletében, az oldalon regisztrált ügyvédeknek jogi tanácsadás keretében is felteheti.

Adásvételi szerződés

Próbálja ki az adásvételi szerződés okosdokumentumot!