fbpx
loader

Büntetőjog, szabálysértési jog

Bűncselekmények, szabálysértési eljárások

Mi a büntetőjog?

A büntetőjog az olyan jogi eseteket foglalja magában, amely szándékosan, vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekményekkel foglalkoznak. Bűncselekménynek a közösségellenes, társadalomra veszélyes, jogellenes cselekedet számítanak, melyek büntetőjogi felelősségre vonást, feljelentést eredményeznek. Ezen felelősségre vonások után büntetés kerül kiszabásra.

A büntetőjog miben különbözik a többi jogágtól?

A büntetőjog alapvetően abban különbözik a többi jogágtól, hogy míg a többi jogág elsősorban szabályozni próbálja az életviszonyokat, addig a büntetőjog elsődleges feladata az életviszonyok védelme. A szabályozott jogviszonyok megsértése esetén gondoskodik a jogsértő személy megbüntetéséről. Mindezen speciális feladatai ellátásához a többi jogághoz képest sokkal erőteljesebb eszközökkel rendelkezik, melyek nagyfokú beavatkozást tesznek lehetővé a jogalanyok életébe.

Mi a szabálysértés?

A szabálysértés a magyar jog szerint a társadalmi együttélés általánosan elfogadott szabályait sértő vagy veszélyeztető, törvényileg büntetendő cselekmény. Viszont még nem éri el azt a veszélyeztetési szintet, amelytől már bűncselekménynek nevezhető.

Bár a kihágás fogalma 1955 óta nem létezik a magyar jogban, a köznyelv és az irodalmi nyelv makacsul ezt a szót használja a szabálysértés helyett. (Ez vonatkozik a rendőri kihágás kifejezésre is.) Ebben közrejátszhat az is, hogy a magyar nyelvben a szabálysértés fogalom – továbbra is – bármilyen szabály megsértésére/megszegésére vonatkozhat.

Szabálysértésnek minősül a magyar jog szerint a szabálysértési törvény által büntetendő tevékenység vagy mulasztás, amely veszélyes a társadalomra.

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybe venni, chat vagy videóhívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A Szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásáról ebben a blogbejegyzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.