fbpx
loader

Társasági jog

Gazdasági társaságok

Gazdasági társaságok alapítása

A különböző formában létrejövő gazdasági társaságok alapításához nyújt segítséget. Az ehhez szükséges adatokról, a folyamat menetéről, és annak költségeiről nyújt felvilágosítást. Egyszerűsített cégalapításra is van lehetőség, ez esetben a megalakuló társaság kizárólag a szerződésmintában foglalt adatokat és szabályokat foglalja létesítő okiratba. 

Működő társaság adatmódosítása

Több okból lehet szükség adatmódosításra. Pl.: a székhely, az ügyvezető személyének, a törzstőke mértékének, vagy a tulajdonosi összetétel változása. Ezeket a változásokat a létesítő okiratban a cégeknek kötelessége megjeleníteni. A cégjegyzékeket érintő információk frissítése, naprakészen tartása is fontos feladat. Ennek elmulasztását a Cégbíróság pénzbírsággal büntetheti.

Társaság megszüntetése

Amennyiben a társaság befejezi működését, a tulajdonosok végelszámolással megszüntethetik azt. Ez akkor lehetséges, ha a társaság nem fizetésképtelen. Ez lehet egyszerűsített, vagy általános eljárás, a társaság formájától függően.

A csődeljárás és a felszámolás

 

Csődeljárás

Ez esetben az adós fizetési haladékot kap, és csődegyezséget próbál kötni. A hitelezőknek az adóssal szemben fennálló követeléseiket a csődeljárás elrendeléséről szóló végzés közzétételétől számított 30 napon belül kell bejelenteniük az adósnak és a vagyonfelügyelőnek, egyidejűleg be kell fizetniük a követelés nyilvántartásba vételéért fizetendő díjat a vagyonfelügyelő pénzforgalmi számlájára.

A fizetési haladék időtartama alatt az adós megkísérel csődegyezséget kötni a hitelezőivel, ennek érdekében csődegyezségi tárgyalást tart, amelyen a hitelezők szavaznak az adós egyezségi javaslatának és reorganizációs tervének elfogadásáról. 

Felszámolási eljárás

A felszámolás eljárás célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők a törvény szerinti módon kielégítést nyerjenek. A felszámolás hivatalból, vagy kérelem hatására indul meg. 

A fizetésképtelenséget megállapító végzés jogerőre emelkedését követően a bíróság haladéktalanul kirendeli az adós felszámolóját. Emellett végzést tesz közzé a Cégközlönyben az adós felszámolásának elrendeléséről. A hitelezőknek az adóssal szemben fennálló követeléseiket a felszámolást elrendelő végzés közzétételét követő 40 napon belül be kell jelenteniük a felszámolónak, aki azokat nyilvántartásba veszi és besorolja.      

 

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybe venni, chat vagy videóhívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A Szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásáról ebben a blogbejegyzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.

Társaságjogi segítségre van szüksége?

cégalapítás, cégmódosítás, felszámolás, végelszámolás, csődeljárás, törvényességi felügyeleti eljárás