fbpx
loader

Adásvételi szerződés minta: Megéri használni?

Adásvételi szerződés minta hiányosságai

Az adásvételi szerződés kifejezés hallatán leggyakrabban a gépjármű adásvételi szerződés jut eszünkbe, hiszen arról köztudott, hogy mindig szükséges. Belegondolva, kissé abszurdnak is hatna, ha valahányszor veszünk egy új laptopot, porszívót, vagy egy nadrágot, adásvételi szerződést írnánk alá a kasszánál. Persze erről szó sincs, az adásvételi szerződés inkább ingatlanoknál, és nagyobb értékű, másodkézből vásárolt ingóságoknál szükséges. Például, ha a fent említett laptop vagy porszívó helyett másikat veszünk, és eladnánk a meglévőt, vagy – a másik oldalról nézve -, ha a bolti ár helyett olcsóbbat szeretnénk beszerezni és használt, alig használt terméket vásárolnánk, akkor már célszerű az eladóval adásvételi szerződést írni.

Miért írjunk adásvételi szerződést?

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy miért írjunk mindenről is adásvételi szerződést. A lényegi indoklás egyszerű: hogy ne verjenek át. Ugyanis, ha jóhiszeműen nem írunk adásvételi szerződést, vagy kihagyunk belőle fontos elemeket, akkor akár vevőként, akár eladóként is pórul járhatunk. Előfordulhat, hogy a vártnál silányabb minőségű termék kerül a kezünkbe, vagy a tulaj által ismert, de eltitkolt hibák okoznak kellemetlenségeket. Eladóként pedig megpróbálhatják ránk terhelni az adásvétel után keletkezett kárt, hibákat. Célszerű biztonságosan, jogszerűen eljárni.

Használhatunk-e adásvételi szerződés mintát?

Alapvetően igen, de nem érdemes. Persze elsőre egyszerűnek tűnik egy adásvételi szerződés minta vagy gépjármű adásvételi szerződés minta megkeresése és használata, ennek azonban számos buktatója lehet:

 1. Nem lehetünk biztosak benne, hogy valóban hozzáértő szakember készítette.
 2. Előfordulhat, hogy befejezetlen munkapéldány.
 3. Ténybeli, vagy jogi tévedéseket tartalmazhat, vagy lehetséges, hogy már elavult.
 4. A miénktől eltérő igényekkel készülhetett.
 5. Előfordulhat, hogy számunkra szükséges részeket nem tartalmaz.

Például, ha egy elektromos gitárt szeretnénk adásvételi szerződéssel eladni, akkor az adásvételi szerződésben szükségünk lehet a faanyag megnevezésére, de a processzor típusa, vagy kilométeróra állása kifejezetten szükségtelen.

Egy online elérhető minta megtalálása ugyan könnyen lehetséges, viszont annak az ellenőrzése,  személyre szabása, szükség esetén javítása már több feladatot jelent mint akár az önálló szerkesztés. Emiatt az adásvételi szerződés minta használata kifejezetten ellenjavallott.

Mit tartalmazzon az adásvételi szerződés?

Van pár fontos elem, amelyet minden adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell:

 • Az eladó és a vevő azonosításhoz szükséges személyes adatai.
 • A szerződésben gazdát cserélő értéktárgy azonosításhoz szükséges adatai.
 • Vételár pontos meghatározása és a fizetésmód meghatározása.
 • Átadás-átvétel pontos helye és ideje.
 • Jogi nyilatkozatok az eladási és a megvételi szándékról.
 • Tanúk azonosításhoz szükséges személyes adataik.
 • Aláírás az eladó, a vevő és legalább két tanú részéről is szükséges.

Ezen felül természetesen a gazdát cserélő vagyontárgy adataira, specifikus tulajdonságaira is szükség van. Ha igazán biztosra akarunk menni, adásvételi szerződés minta helyett használjunk szerződésgenerátort. A Szerzi okosdokumentumai rendelkezésére állnak, és garantálják számunkra, hogy biztonságosan és jogszerűen járjunk el. Az adásvételi szerződés kitöltése pedig nem is lehetne egyszerűbb. Csak a rendszer által feltett kérdéseket kell megválaszolnunk, és el is készül a teljes, összefüggő szerződés. Lehetőségünk van a többi féllel közösen szerkeszteni a szerződést, ezzel pénzt és időt spórolva meg. A dokumentum ára már a kitöltés megkezdése előtt jól látható, de kifizetnünk csak akkor kell, ha már készen van, minden szerződő fél elégedett az eredménnyel, és szeretnénk letölteni. Ha további segítségre volna szükségünk, lehetőségünk van online jogi tanácsadás igénylésére egy a Szerzi oldalán regisztrált ügyvédtől.

Adásvételi szerződés ingóságra

Próbálja ki az Adásvételi Szerződés Ingóságra okosdokumentumot!

Adásvételi szerződés járműre

Próbálja ki az Adásvételi Szerződés Járműre okodokumentumot!