fbpx
loader

Miért ne használjunk dokumentum mintákat?

Kész dokumentum sablonok tucatjával érhetők el az interneten. Bármilyen szerződésre is van szükségünk, kis keresgélés után, biztosan rábukkanunk valami ’használhatóra’. A ’használható’ mintadokumentumok kapcsán szeretnék mindenkit óva inteni. Bárki is töltötte fel, nem kétlem, hogy segítő szándékkal tette, de nem lehetünk biztosak abban, hogy hozzáértő szakember tette.

Javaslom, hogy ellenőrizzük a forrást és a szerződésben található hivatkozásokat. Előfordul ugyanis, hogy a jogszabály módosításra kerül és így egy téves jogi hivatkozás okán a szerződésünk részben érvénytelenné válik, illetve nem lesz képes a célzott joghatás kiváltására.

Lehetséges, hogy a szerződésminta, amire rátaláltunk csak munkapéldány és még nem kész felhasználásra szánt szerződés, hogy erről megbizonyosodjunk, alkotói magyarázatokra volna szükség az írójától.

Az, hogy ki és milyen szándékkal töltötték fel a minta dokumentumot, sajnos csak ritkán jelenik meg. A szerződéseket minden esetben a Felek feltehető akarata szerint kell értelmezni. Ahhoz, hogy tudjuk a szerződő Feleknek milyen céljuk van a szerződéssel, magyarázat szükséges. Ugyan megkülönböztethetünk nevesített tipizált szerződéseket, de a szerződő partnerek igényei eltérőek lehetnek és akár nem tipikus szerződéses konstrukciók megalkotása vállhat szükségessé.

Minden esetben érdemes átgondolni, hogy mi a szándékunk, mi az, amit feltétlenül tartalmaznia kell a szerződésünknek. Sokszor fölösleges kitételekkel bővül a szerződés, amely a Feleket kötelezi. E-közben a lényeges részek gyakran részlegesen kifejtettek csak. Például egy felmondás okainak taglalása esetén, vagy külső tényező okán megszűnő hatály kidolgozásának szükségessége esetén.

Ha laikusként szerződés szerkesztésbe fogunk, nagy eséllyel ténybeli- vagy jogi tévedésbe eshetünk.

Bizonyára vonzónak tűnik egy már ’beváltnak’ titulált dokumentum használata, mert hisz az már ’félig készen’ van, de a tapasztalat azt mutatja, hogy könnyebb újat jól csinálni, mint részben jót kijavítani. Ha valóban alapos, jogszabálynak megfelelő szerződést szeretnénk, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már több szerződés sablont átolvastunk és épp próbáljuk Word-ben összeollózni a szükségesnek vélt elemeket. Ehelyett inkább használjunk szerződés generáló programot.

Használjunk szerződés generátort!

szerzi.hu
  • Naprakész; hatályos jogszabályhoz aktualizált, változás esetén a szerződés sablon frissül.
  • Több, szerződésszerkesztés terén jártas ügyvédek közreműködésével készült.
  • Nem tartalmaz fölösleges bekezdéseket.
  • Lépésenként magyarázatot ad, ez által megpróbálja a felhasználó tudását olyan szintre hozni, amellyel képes lehet a joghatás kiváltására alkalmas szerződés generálására.
  • Előszerkesztett; formázással garantáltan nem kell bajlódnunk​.
  • Bármikor elérhető, online gyorsan kitölthető​.
  • Verzió kezelésre, kedvünk szerinti rendszerezésre is van lehetőségünk.
  • Jegyzeteket tudunk hozzáadni.

A Szerzi egy olyan szerződés generáló szolgáltatás, melynek oldalán online, adatokkal feltölthető előszerkesztett kötelmi szerződések közül választhatunk. Jelenleg 16 féle dokumentum érhető el. Kíváncsi, hogy hogyan működik egy jó szerződés generátor?

A Szerzin a szerződések előzetesen, próba funkcióval is kitölthetők. Regisztráció után a program végig vezet minket a szerződés lépésein, folyamatosan érthető magyarázatot adva az egyes bekezdésekhez. A dokumentumok logikusan vannak felépítve. Sokrétűek, felkészülve ez által a bonyolultabb igények automatikus kiszolgálására is.

Ha attól tartanánk, hogy belekezdünk valamibe, amihez nem értünk, és esetleg mégsem érnénk célba a szerződés generálással, jó hírem van; a Szerzi nem csak egy program, amit lefejlesztettek, hanem egy aktív felület! Ha elakadnánk, vagy kérdésünk van, van lehetőség online jogi tanácsadást kérni Ügyvédektől. Sőt, igény esetén egyedi ügyvédi konzultációra is lehetőséget biztosít a Szerzi, amely akár már meglévő szerződéses ügyeink kapcsán is hasznos segítség lehet.

A Szerzi nem csak egy szerződés generáló App, hanem egy olyan platform, ahol a szerződés Szerkesztők és a Szerződők egymásra találhatnak.

Szerzi szerződés generátor

A Szerzi a legkorszerűbb funckiókkal felszerelt, érthető szerződés generátor, mely időt és pénzt takarít meg Önnek.