fbpx
loader

Végrendelet: Örököl az élettárs?

Az öröklési jog működése élettársi kapcsolatban

Az életben egy dolog biztos, hogy egyszer véget ér. Erre a témára sokan gondolni sem szeretünk, pedig elkerülhetetlen. Pontosan ezért jobb rá felkészülni, hiszen ez sajnos a vártnál hamarabb is bekövetkezhet. Ilyenkor a családra, rokonságra száll át az a tulajdon, vagyon, vagy épp adósság, amelyet életünk folyamán felhalmoztunk. Hogyan is fog ez zajlani?

Öröklés

Az öröklési jog pontos működéséről korábbi bejegyzésünkben már írunk, ezért itt csak a fontosabb tényezőit soroljuk fel:

  • Az öröklés időpontja
  • Az öröklés rendje
  • A törvényes öröklés
  • Egyenes leszármazás

Ezen tényezők korábbi bejegyzés szerinti figyelembe vétele sok kérdést megválaszol, de felvet egy másikat. Mi történik, ha nincs egyenes ági rokonság, vagy házastársi kapcsolat? Örökölhetünk-e bármit ebben az esetben?

Élettársi kapcsolat

Az élettársi kapcsolat olyan törvényes együttélés, amely a házassággal nem azonos erejű. Ügyintézési folyamata mind létesítésben, mind megszüntetésben egyszerűbb, ennek megfelelően többen ezt a megoldást választják. Ennek számos oka lehet, a kényelmességétől kezdve a kapcsolat komolyságáig. Azonban jogilag nem egyenlő a házassággal, több szempontból sem. Az élettársak nem feltétlenül válnak közvetlen hozzátartozókká jogi szempontból, valamint a közös vagyonszerzés fogalma sem jelenik meg automatikusan. Az élettársak tehát önálló vagyonszerzők maradnak, hacsak nem írnak ettől eltérő vagyonjogi szerződést. Az önállóan szerzett vagyonra pedig a fenti öröklési szabályok vonatkoznak. Az élettársak továbbá nem lesznek törvényes örökösei sem egymásnak.

“AZ ÉLETTÁRSAK AZONBAN NEM TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSEI EGYMÁSNAK, EZÉRT VÉGRENDELET NÉLKÜL SEMMIT NEM KAPNAK A PÁRJUK UTÁN, ÉS HA NINCS TULAJDONRÉSZÜK A KÖZÖSEN LAKOTT LAKÁSBAN, KI IS KÖLTÖZTETHETIK ŐKET AZ ÖRÖKÖSÖK.” Index

Az Index cikke szerint a magyarok jelentős része ezzel nincs tisztában, és ezért kerülhetnek adott esetben olyan kellemetlen helyzetbe is, hogy például a közös ingatlanból kiköltöztethetik őket az örökösök. 

Mit tehetünk?

Ezen a ponton már semmit. Ezt a problémát csak megelőzni tudjuk, még életünkben, erre pedig az egyetlen jogilag is elfogadott megoldás, a Index cikke. Ez a dokumentum ugyanis megfelelően elkészítve biztosítja, hogy a vagyonunk öröklése tényleg akaratunk szerint történjen halálunk után.

Hogyan írjunk jó végrendeletet?

Erre a legegyszerűbb megoldás jelenleg a Szerzi szerződésgenerátora, ahol a választható dokumentumok között a végrendelet is szerepel. Nincs más dolga, mint a rendszer által feltett kérdések megválaszolása, mely után a Szerzi elkészíti Önnek a teljes, koherens dokumentumot.

  • Érthető
  • Nyomon követhető
  • Átlátható
  • Figyelmeztet a hibákra, tévedésekre
  • Előre látható költségek
  • Kooperatív szerződések 

És ha ezek után sem világos minden, vagy további kérdése merül fel, lehetősége van online jogi tanácsadást kérni egy, a Szerzin regisztrált Ügyvédtől.

Végrendelet kitöltése

végrendelet szerkesztése online a Szerzi támogatásával, előkészített dokumentumokból kiválasztva, szükség esetén jogi segítség igényelhető