fbpx
loader

Megbízási szerződés: Nyugdíjkor meglepetés érhet

Hogyan számít bele a megbízási jogviszony a nyugdíjba?

2022 nyarán hatalmas gazdasági változás ment végbe Magyarországon. A KATA adózási nemben történt módosítás lehetetlenné tette az ezt használó vállalkozók számára, hogy magánszemélyeken kívül bárki másnak számlázzanak. Ez a döntés nagyjából félmillió ember életére volt komoly hatással, akiknek eddig biztos jövedelme vált bizonytalanná.

KATA és megbízás

A KATA-s vállalkozók eddig egy kedvező adónemben végezték tevékenységüket, és amennyiben egy adott cégnek dolgoztak alvállalkozóként, úgy megbízási szerződést kötöttek. A megbízás alapján eljárhattak azokban az ügyekben, melyekkel megbízta őket az a vállalat, melynek így alvállalkozói lettek. Ez a lehetőség került ki a tárházukból idén, viszont az egyéni vállalkozások többi formája továbbra is élhet ezzel az eszközzel.

Ki lehet megbízott?

Gyakorlatilag mindenki lehet Megbízott, legyen az egyéni vállalkozó, cég, vagy magánszemély. Ehhez csak egy megbízási szerződésre van szükség.

“Nem ritka, hogy egy – egy feladatot megbízási szerződés keretében kell elvégezni, vagy akár rövidebb, akár hosszabb időtartamra megbízásos jogviszonyban tevékenykedik valaki. Ezzel a helyzettel kapcsolatban a nyugellátások területén gyakran felmerülő kérdés, hogy a megbízási szerződés alapján végzett tevékenység hogyan jelentkezik a nyugdíjnál, keletkeztet-e szolgálati időt, és figyelembe vehető-e a nyugdíj összegénél.” ado.hu

Nyugdíj és megbízás

A legfontosabb kérdés, hogy a megbízási időszak biztosítási jogviszonynak is minősül-e, vagy sem. Ez nagyon egyszerűen megállapítható. Amennyiben a megbízó a megbízott jövedelméből, levonta a tb-t, akkor a megbízásban töltött idő szolgálati időnek minősül, a megbízott pedig biztosítottnak.

2018. július 26.-áig a törvény szerint a biztosítási jogviszonyt meg kellett szüntetni nyugdíjba vonuláskor. Ez azt vonta maga után, hogy a jogviszonyt szintén biztosító megbízási szerződést is fel kellett bontani. Ez a törvény azonban módosult, már nem követeli meg a szerződések felbontását.

Többen térnek vissza a munka világába nyugdíjas korukban. Ennek egyik módja szintén egy megbízási szerződés lehet, melynek ezen a pontos semmi akadálya nincsen. Csak annyi változik, hogy a tb-t már nem szükséges megfizetni a jövedelemből, csak az szja-t.

Hogyan lehet egyszerűbb?

Ha biztosra akar menni, és azt szeretné, hogy a megbízási szerződése megbízható, jogszabályok szerint aktualizált legyen, próbálja ki a Szerzi szerződésgenerátorát

  • Pontos
  • Nyomon követhető
  • Átlátható
  • Figyelmeztet a hibákra, tévedésekre
  • Előre látható költségek
  • Kooperatív szerződések
    • Megbízó és megbízott
Megbízási szerződés kitöltése

megbízási szerződés szerkesztése online a Szerzi támogatásával, előkészített dokumentumokból kiválasztva, szükség esetén jogi segítség igényelhető