fbpx
loader

Adás-vétel: Csalás áldozatává válhatsz

Internetes vásárlások, csalások

Korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, mire érdemes figyelni a használt cikk adás-vétel során.  Az internetes vásárlási oldalak nagy részének felelőssége továbbra is csak a vevő és az eladó közti kapcsolat megteremtésére terjed ki. Bár lehetőségünk van felhasználókat nem megfelelő viselkedésért, potenciális visszaélésért, csalásért jelenteni, ez nem biztosít teljes körű védelmet.

Megbízható forrás

Amikor egy termék gyártójának oldaláról vásárolunk, ott biztosak lehetünk a termék eredetiségében, megkapjuk a gyártói garanciát, élhetünk a visszatérítés jogával. Ezek az oldalak megbízhatóak, hiszen az eladó maga a cég, aki jogi felelőssége teljes tudatában végzi a kereskedelmi tevékenységet. 

A hirdető oldalak azonban a tranzakcióban harmadik félként vannak jelen, nem vállalnak garanciát az eladott, használt cikkre, az az eladó, sok esetben magán személy dolga. A jóhiszeműség, és ezzel kapcsolatos feltételezések viszont többször hozhatnak kellemetlen helyzetbe.

Eladóként is

A rendőrség oldalán közzétett cikk figyelmeztet az adás-vételi csalásokra, melyeknek eladóként is áldozatul eshetünk. A Békés megyei rendőrség hívja fel a figyelmet az esetre, ahol a károsult az eladó volt. A jelentkező vevő azt kérte az eladótól, hogy a terméket futár, vagy csomagpont útján juttassa el hozzá.

“Mikor ebben megállapodtak, akkor az eladó kapott egy hamisított e-mailt, amelyben a csomagszállító cég neve és egy link volt. A link egy bankválasztó oldalra vezeti az eladót. Miután kiválasztja a számlavezető bankja nevét és rákattint, a bank oldalához nagyon hasonló felületre jut, ami egy adathalász oldal. Ezzel szerzik meg az interneten hirdetők banki adatait, bankszámlaszámát, belépési azonosítóit, kódjait. Amint az eladó beírja ezeket a felületre, az adathalász oldal működtetői azonnal belépnek a bankja valós oldalán a netbankba, megváltoztatják a jelszavát és utalásokat indítanak. Az eladó csak azt veszi észre, hogy az adásvétel intézése közben többszöri próbálkozás után, vagy egyáltalán nem tud belépni a netbankjába, illetve hogy közben utalások történnek, fogy a pénze. Mindez nagyon gyorsan lezajlik. Tulajdonképpen percek alatt megszerzik az eladó adatait és a pénzét is.” Police.hu

Adathalászat

A cikkben szereplő eladó adathalászat áldozata lett. Az ilyen támadások kivédése egyre inkább nehéz, hiszen nagyon hitelesnek tűnő hamisított e-mailek, és áloldalak készülnek a bűnözők keze által. Legyünk szemfülesek, ellenőrizzük:

  • A minta hitelességét
  • A weboldal URL-jét (ha az kicsit is eltér a megszokottól, inkább ne folytassuk a tranzakciót)
  • Csak ismert, megbízható kezelőknek adjunk meg banki adatokat.

Biztos védelem

Olyan nincs. De azt javasoljuk, minden egyes tranzakciónál ragaszkodjon egy adásvételi szerződéshez. Túlbiztosításnak tűnhet, de megéri. Legyen gyanús, ha a másik fél ezt mindenképp el akarja kerülni! Menjünk biztosra. A Szerzi szerződésgenerátorával lehetősége van adásvételi szerződéseit egyénre szabva létrehozni. A felületen megválaszolt kérdések alapján a rendszer legenerálja önnek a teljes, koherens szerződést, amelyet megoszthat a többi szerződő féllel is, így garantálva, hogy az minden szerződő félnek megfelel. A hibákra, lehetséges tévedésekre is figyelmeztet, azok javítására felhívja a figyelmet. A szolgáltatás ára pedig tökéletesen tervezhető, hiszen a megnyitás pillanatában pontosan látni fogja, mennyibe kerül a kért dokumentum elkészítése, rejtett költségek, felárak nincsenek. Ha még bizonytalan lenne, vagy további kérdés merülne fel, a Szerzire regisztrált, Ügyvédi Kamaránál ellenőrzött ügyvédek állnak rendelkezésére online jogi tanácsadás formájában.

Adásvételti szerződés kitöltése ingósághoz

adásvételi szerződés szerkesztése online a Szerzi támogatásával, előkészített dokumentumokból kiválasztva, szükség esetén jogi segítség igényelhető