fbpx
loader

Meghatalmazás: erre az 5 dologra figyelj!

Meghatalmazási szerződés minta nélkül, okosan!

Mi a meghatalmazás?

A meghatalmazás olyan egyoldalú nyilatkozat [1] amelyben a meghatalmazó lehetővé teszi a meghatalmazott számára, hogy ügyeiben eljárjon, érdekeit képviselje. Tehát képviseleti jogot létesít. [4,9] A meghatalmazás önmagában nem kötelezettség, tehát nem kötelezi a meghatalmazottat az eljárásra, csak feljogosítja rá.

Szerződés-e a meghatalmazás?

A meghatalmazottnak nem szükséges elfogadnia a meghatalmazást, a megbízással [6] ellentétben. [6] Tehát ebben az esetben nem szerződésről, hanem nyilatkozatról beszélünk. Ennek megfelelően a meghatalmazott aláírása nem minden esetben, csak a jogszabály szerint előírt esetekben szükséges. [2,3,9] Például az ügyvédi meghatalmazás esetén a meghatalmazáson az ügyvéd aláírásának is szerepelnie kell, azt az ügyvédnek el kell fogadnia. [1]

1. A meghatalmazás tárgya

  • Egyszeri ügyintézés

A meghatalmazás egy adott ügyben való képviseletre jogosítja fel a meghatalmazottat, ennek végeztével a képviseleti jog is megszűnik. Kötelező az ügy megnevezése.

  • Határozatlan

A meghatalmazás célja ez esetben, hogy a meghatalmazott általánosságban és teljes körben járjon el a meghatalmazó helyett annak ügyeiben. Általános meghatalmazás legfeljebb 5 évre adható, utána semmissé válik. Közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba szükséges foglalni. [2]

2. A meghatalmazott személye

Polgári jogi ügyekben a meghatalmazott személy bárki lehet, nem szükséges még a nagykorúság sem, elegendő, ha betöltötte a 14. életévét.

Specifikus esetekben, például hagyatéki tárgyalás vagy peres eljárás, csak törvényben meghatározott személyeket hatalmazhatunk meg. [5]

3. A meghatalmazás időtartama

Fentebb tisztáztuk, hogy az általános meghatalmazás maximális időtartama 5 év lehet. Ezen kívül a meghatalmazás vagy a benne foglalt idő leteltével, vagy a jelzett ügy végeztével veszti érvényét. Ezen kívül a meghatalmazónak jogában áll a meghatalmazást bármikor visszavonni.

Fontos: A meghatalmazás visszavonásához való jogról nem lehet lemondani, tehát a meghatalmazás mindig visszavonható.

4. A meghatalmazáshoz szükséges okmányok

  1. Magánszemély: Személyazonosításra alkalmas arcképes igazolvány, lakcímkártya, esetleg adókártya.
  2. Cég: cégjegyzékszám vagy adószám, képviselő neve, esetleg nyilvántartási szám.

5. A meghatalmazás Hitelesítése

   1. Végig kézzel írott: csak aláírás.
   2. Gépi: két tanú vagy Ügyvéd vagy Közjegyző [9]

Meghatalmazás egyszerűen

Az internetről összevadászott Word vagy PDF meghatalmazás minta [8] helyett használjunk egy biztos megoldást. A Szerzi szerződésgenerátora az összes fent említett tényezőre figyel helyettünk. Nincs más teendőnk, mint megválaszolni a kérdéseket, és a rendszer elkészíti számunkra a teljes, koherens dokumentumot. A Szerzi rendszerében regisztrációt követően a meghatalmazás [7] okos nyilatkozat ingyenesen igénybevehető. Ha további kérdése merül fel, kérhet online jogi tanácsadást is egy regisztrált, Ügyvédi Kamaránál ellenőrzött Ügyvédtől.