fbpx
loader

Miért írjunk mindenről IS adásvételi szerződést?

 

Használtcikk-kereskedés, okosan

A használtcikk-kereskedés fontos része az életünknek. Rengeteg oka lehet, és számos előnnyel jár. Lehet, hogy éppen pénzre van szükségünk, ezért válunk meg olyan ingóságainktól, melyek kihasználatlanak. Lehet, hogy egyszerűen az új ára alatt akarunk hozzájutni valamihez. A fenntarthatóságot is nagyban segíti, ha megunt, elavult, vagy kihasználatlan eszközeinket kidobás helyett inkább áruba bocsátjuk, ezzel is csökkentve a természet hulladék-terhelését.

Fenntarthatóság

Modern korunk egyik jellemzője, hogy a kézzel fogható terméket előállító iparágakban megjelent az úgynevezett tervezett elavulás, mint fogalom. Ez azt jelenti, hogy a gyártó számol azzal, hogy egy adott terméke, a következő, frissebb változat megjelenésére elavul, funkcióját nem tölti be, esetleg tönkremegy. Legyen az egy hűtőszekrény vagy polc, esetleg játékkonzol vagy autó, pár évente megjelenik egy újabb modell. Ilyenkor a gyártó célja, hogy ismét a csúcsmodellt vásárolja meg a fogyasztó, és az elavult modell pár évente a szemétben végezze. Ez a gyakorlat a mobiltelefonoknál érhető leginkább tetten, ahol a legtöbb nagy gyártó évente legalább egy csúcsmodellt dob piacra, és a megjelenéskor az előző modell lecserélésére próbál ösztönözni. Ilyenkor jönnek képbe a használtcikk adásvételi fórumok.

Weboldalak jogköre

Legyen az a zsibvásár, piac, vagy valamilyen erre a célra kitalált honlap, például a jofogas.hu vagy a Facebook Marketplace, egy tényező közös. A szolgáltató semmilyen felelősséget nem vállal az eladott vagy megvásárolt termék minőségéért, állapotáért. Ezek a tényezők, legyen szó esztétikai sérülésről (kopás vagy karc) vagy komolyabb hiányosságról (nem működő funkció, hiányzó alkatrész, stb.) egy jól megírt, korrekt hirdetésben benne vannak, az eladó tájékoztatást ad róluk, amit a vevő tudomásul vesz. A vevő pedig ideális esetben nem vonja felelősségre az eladót olyan hibák vagy sérülések miatt, melyek már a tulajdoncsere után keletkeztek. Ha viszont az eset nem ideális, és az egyik tranzaktáló fél nem korrektül jár el, akkor jön a probléma, és az ilyen problémákon nem fog segíteni az alkalmazott adásvételi platform, hiszen annak a feladata és jogköre csak és kizárólag annyi, hogy az eladót összekösse az érdeklődőkkel, és a későbbi vevővel, a tulajdoncsere idejére. 

Egy autóvásárlás esete

A Magyar Nemzet által a Vezess.hu történetéből írt cikk:

A történet főszereplője nyolcéves Swiftjét akarta beszámíttatni maximum hároméves, narancsszínű Vitarába, fehér tetővel. A Swiftjét adásvételi szerződés kötése nélkül hagyta hátra a telephelyen, mert ezt javasolta a kereskedő.

Másnap kapott egy telefont: a kereskedő azt állította, hogy életveszélyes az autó, alig lehet megállni vele. Állítólag megnézette a szerelőjével, aki szerint 80 ezer forintért megjavítható a fék, és ennek csak a felét kell kifizetni a tanárnőnek, aki megígérte az összeg kifizetését, de egyből jogászhoz fordult.

Tisztázatlan feltételek

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szerint ha ott hagyja valaki az autóját ‘beszámítással’, akkor érdemes tisztázni, hogy a kereskedő megvásárolja azt tőlünk (ekkor formálisan is kell szerződést kötni), vagy csupán megbízzuk, hogy adja el az autónkat.

Ha nem vásárolja meg a kereskedés, akkor az autó a tulajdonunkban és üzembentartásunkban marad a nyilvántartási adatok alapján, és ha forgalomban van, akkor a kötelező biztosítás díját, a súlyadót is fizetnünk kell egészen addig, amíg a kocsi a nyilvántartásban is valaki más nevére nem kerül át. Sőt, ha próbakörre viszi a kereskedő, és gyorsan hajt, a bírság is nekünk jön majd. Ahogy jegy nélküli parkolás után is mi fizetünk büntetést.

Biztonsági lépések

Ha arra számítunk, hogy az autó eladása hosszabb időt is igénybe vehet, akkor vonassuk ki a forgalomból hat hónapra, ami többször megújítható. A nem a foglalkozása körében eljáró eladó kikötheti az adásvételi szerződésben, hogy nem kíván szavatosságot vállalni a használt gépjármű rejtett hibáiért. Az eladott és a vásárolt használt gépjármű hibája nem minősül automatikusan rejtett hibának, és nem teremt feltétlenül jogalapot a javítási költség megtéríttetésére.

Ügy lezárva?

A tanárnő végül visszament a kereskedésbe. ”Kerek-perec közöltem vele, hogy kivonatom a kocsit a forgalomból, amíg nem lesz rá új vevő. Mivel megígértem neki a 80 ezer felének a kifizetését, ehhez én tartottam magam, de feltételt szabtam. Megkapja a 40 ezret, ha írásban azonnal lemond minden velem szemben támasztható további igényről. Plusz már az első alkalommal láttam az egyik kiállított kocsin egy kerékpárszállítós csomagtartót, azt mondtam, hogy azt is kérem, és utána felejtsük el egymást.” Meg is kapta a csomagtartót, és egyből le is papíroztak mindent.

Mi a megoldás?

Mit is lehet tenni, hogyan tudjuk kivédeni, hogy akár vevőként, akár eladóként visszaélések áldozatai legyünk? Hogyan kerüljük el, hogy használtan vásárolt termékünk rejtett hibáival szembesüljünk, vagy azzal vádoljanak, hogy nem jeleztünk minden sérülést az általunk eladott termékkel kapcsolatban?

Adásvételi szerződés

A kulcs az, hogy mindenképpen írjunk egy érvényes adásvételi szerződést. Itt már fel is merülnek az ellenérvek, esetleg közeli ismerős vagy rokon a tranzakciós partner, vagy nem olyan nagy értékű az ingóság, hogy legyen értelme. Márpedig ezek rossz beidegződések, adásvételi szerződésre minden esetben, mindkét félnek a saját jogi biztonsága érdekében szüksége van. (További információ arról, mitől lehet egy szerződés rossz, vagy érvénytelen)

A Szerzi szerződés generátora jelenleg a legjobb megoldás a kellemetlen élmények elkerülésére, ráadásul a kooperatív szerződés funkcióval a felek egymás közt online is megoszthatják a szerződés tervezetét, így minden érintett fél számára megfelelő, érvényes szerződés jöhet létre.