fbpx
loader

Versenyjog

A gazdasági verseny szabályozása

Gazdasági jog?

A versenyjog a gazdasági jog azon ága, mely a gazdasági verseny védelmével illetve a fogyasztók megkárosításának megakadályozásával kapcsolatos szabályokat tartalmaz. Célja a piacgazdaság alapját képező gazdasági verseny ellenőrzése, megőrzése.
Két fő területe a tisztességtelen verseny elleni joganyag és a versenykorlátozások joga.
Az Európai Közösség jogrendszerében hagyományosan a versenyjog körében tárgyalják az állami támogatásokra vonatkozó joganyagot is.

Fair-play

Fair-play, azaz a versenykorlátozó megállapodások tilalma (kartelltilalom), gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalma és a vállalatok közötti összefonódások ellenőrzése (fúziókontroll).

Története

A világ első versenytörvénye a kanadai Combines Act volt (1889), de ennél nagyobb jelentőségű az 1890-ben az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott Sherman Anti-trust Act, amely az 1914-es Clayton Act-tal együtt a mai napig az amerikai versenyszabályozás alapját képezi. A Sherman Act alapján került sor például a Standard Oil olajóriás feldarabolására (1911-ben). A versenyhivatalok ma – a tisztességtelen versenycselekmények elleni fellépésen túl – ún. fúziókontrollt is végeznek. Ennek lényege, hogy két vagy több nagyvállalat fúzióját csak akkor engedélyezik, ha ez nem eredményez piaci túlsúlyt és nem fenyeget a verseny korlátozásának veszélyével.

 

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybe venni, chat vagy videóhívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A Szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásáról ebben a blogbejegyzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.

Versenyjogi segítségre van szüksége?

tisztességtelen verseny, versenykorlátozás