fbpx
loader

Ingatlan bérbeadás: Leltár kellhet?

Ingatlan bérbeadás, állapot és leltár

A lakásbérlés jelen gazdasági helyzetben rövid, és középtávon is megoldást nyújthat a lakhatás kérdésére. Azonban legyünk akár főbérlők, tulajdonosok vagy albérlők, mindig jobb biztosra menni. Célunk mindenekelőtt, hogy jogszerűen járjunk el mind a lakásbérleti szerződés, mind a leltár elkészítése esetében, ezzel védve magunkat az esetleges visszaélésektől.

Fő dokumentumok

Az ingatlan bérbeadás két fő dokumentuma a lakásbérleti szerződés, és az ingatlan állapot és leltár.

Lakásbérleti szerződés

A lakásbérleti szerződés vagy albérleti szerződés a bérbeadás alapköve. Garantálja, hogy az ingatlan lakáscélú bérbeadása biztonságosan, és a jogszabályoknak megfelelő formában történjen. Bérlő és bérbeadó oldalról is biztosítja a jogokat és kötelezettségeket. Ennek megfelelően tartalma a kötelező alapokon kívül a szerződő felek megegyezése szerint alakul. Pontosan emiatt nem célszerű lakásbérleti szerződés minta vagy albérleti szerződés minta használata. Hiszen ezek a szerződések tartalmazhatnak számunkra fölösleges záradékokat, vagy hiányozhatnak belőle olyanok, melyekre nekünk épp szükségünk volna. Előfordulhat az is, hogy félkész munkapéldányt találunk, vagy egészen más célra készült az adott szerződés. Végeredményben mindenképp jobban járunk, ha nem ezt vesszük alapul.

Ingatlan állapot és leltár

Ez a dokumentum pontosan azt teszi, amit a neve is sugall. Az ingatlan állapot és leltár rögzíti az ingatlan állapotát, felszereltségét, elszámolási céllal. Az bérbeadó érdeke, hogy az ingatlan állapota, állaga változatlan maradjon, és annak felszereltsége ne sérüljön. A bérlő érdeke pedig az, hogy az általa utólagosan az ingatlanba vitt egyéb felszerelést, legyen az egy szék, kávéfőző, vagy TV, a bérbeadó ne követelhesse sajátjaként. Minden szerződő fél érdeke pedig, hogy az ingatlan állagában fennálló hibák ismertek legyenek, a jogi viták elkerülése, és az esetleges későbbi károkozás egyértelmű azonosítása céljából. Ennek megfelelően az ingatlan állapot és leltár melléklet elhagyása a lakásbérleti szerződés mellől, akár naivitásból, akár jóhiszeműségből, egyenesen veszélyes.

Biztos megoldás

A Szerzi platformon generálható lakásbérleti szerződés és ingatlan állapot és leltár okosdokumentumok elősegíti, hogy biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően járjunk el. Nincs más teendőnk a feltett kérdések megválaszolásán kívül, mely alapján a rendszer elkészíti a teljes, összefüggő dokumentumot. Lehetőségünk van közös szerződéskezelésre is, mely során mind a bérlő, mind a bérbeadó maga töltheti fel saját adatait, és adhatja hozzá záradékait. Ha további segítségre van szüksége, kérhet online jogi tanácsadást egy a Szerzinél regisztrált, Magyar Ügyvédi Kamaránál regisztrált Ügyvédtől.

Lakásbérleti szerződés

Próbálja ki a lakásbérleti szerződés okosdokumentumot

Ingatlan állapot és leltár

Próbálja ki az ingatlan állapot és leltár okosdokumentumot