fbpx
loader

Mit érdemes tudnunk a zálogházakról?

Pénzügyi jog

A zálogházak szolgáltatása hasonló céllal jött létre, mint a bankok által kínált személyi kölcsönök, azonban számos komoly különbséget is felfedezhetünk e két lehetőség között. Az értéktárgyainkért cserébe rendkívül gyorsan és egyszerűen juthatunk kölcsönhöz, ami hirtelen anyagi nehézségek esetén hatalmas segítség lehet. A következő 1 percben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a zálogházakról.

Mi a zálogházi ügylet?

A zálogházi ügylet egy valószínűleg mindenki által jól ismert folyamat: ha pénz szűkében vagyunk, valamely hasznosítható vagyontárgyunkat bevisszük a zálogházba, ahol ezért cserébe egy meghatározott időre pénz kaphatunk kölcsön. Ez tulajdonképpen egy (zálog)kölcsön szerződés formájában ölt testet, amelynek a felajánlott vagyontárgyunk lesz a fedezete.

Milyen vagyontárgyat ajánlhatunk fel?

Természetesen a zálogház részére ingatlant nem, csak ingó dolgot ajánlhatunk fel, de ezen belül meglehetősen széles a paletta: leggyakrabban ékszerről, műtárgyról, gépjárműről vagy más használati cikkekről beszélhetünk.

Zálogház tevékenységei

Miután felajánlottuk a kiválasztott vagyontárgyunkat a zálogháznak, az a következőképpen fog eljárni:

  • Megállapítja a vagyontárgy becsértékét egy szakképzett becsüs segítségével.
  • A becsértéknek egy bizonyos hányadát (kb. 70%-át) felajánlja az ügyfélnek.
  • Ha az ügyfél elfogadja az ajánlatot, a zálogház átadja az összeget, birtokba veszi a zálogtárgyat és elkészíti a zálogjegyet.

Zálogjegy

A zálogjegy egy értékpapír, amely a tranzakció legfontosabb adatait tartalmazza (a zálogház, a vagyontárgy, az összeg és a kiváltáskor fizetendő díj és a kiváltás határidejének megjelölését), valamint alkalmas arra, hogy a birtokában kiváltsuk a beadott zálogtárgyat.

Hogyan zárul a folyamat?

A zálogjegy birtokosa bármikor kiválthatja a zálogtárgyat: ilyenkor a kölcsön összegét a zálogháznak járó kamattal együtt meg kell fizetnie. Amennyiben a zálogtárgy tulajdonosa nem tudja a határidőn belül kiváltani a tárgyát, a zálogház árverés keretében fogja értékesíteni.

Pénzügyi jog

Igényeljen online jogi tanácsadást pénzügyi jog kategóriában!