fbpx
loader

Kötelmi jog

Szerződésbe foglalt kötelezettségek

Fogalma

A kötetelem a piaci szereplők között megjelenő, polgári jogi mellérendeltségi kapcsolat. Maga a kötelem egy olyan polgári jogviszony, amelyben meghatározott jogosultak állnak szemben meghatározott kötelezettekkel, valamint a jogosultak valamilyen szolgáltatást követelnek a kötelezettől. A jogviszony relatív szerkezetű, mivel a jogosult és a kötelezett is ki van jelölve, míg abszolút szerkezet esetében csak a jogosult van megnevezve. A tartalmát tekintve rendszerint valamilyen szükséglet kielégítésre irányuló cselekvést ír le.

Fajtái:

  • Szerződéses kötelem
  • Jogszabályon, vagy hatósági rendelkezésen alapuló kötelem
  • Kártérítési kötelem

A kötelmi jog esetén tehát a jogosult számára kötelezett köteles valamilyen szolgáltatást nyújtani, erre kötelezheti szerződés, jogszabály, hatósági rendelkezés, vagy kártérítési kötelezettség. 

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybevenni, chat vagy videohívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásráróll ebben a blogbejegzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.

Kötelmi jogi segítségre van szüksége?

szerződések, vállalkozás, üzleti vita, ingatlan adás-vétel, egyéb szerződések