fbpx
loader

Kereskedelmi jog

Kereskedelmi folyamatok jogi háttere

A kereskedelmi jog, a vállalkozók szükségleteihez igazodó magánjog

Azonban nem csupán magánjogi jellegű szabályokat tartalmaz. A kereskedelmi jog közigazgatási, eljárási és büntetőjogi rendelkezéseket is tartalmaz. Mindenekelőtt a javak tömeges forgalmával kapcsolatos kérdéseket szabályozza.
Itt van a legközelebbi érintkezési pont a magánjoggal, mégpedig úgy, hogy a magánjog szabályait a saját céljainak megfelelően átalakítja. Másrészt pedig az eltérő, sajátos és új életviszonyokra külön szabályokat is alkot.

Szabályozás

A vállalkozóknak nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett tevékenysége is sajátos szabályozást igényelt.
Emellett azokat a jogviszonyokat is a kereskedelmi jog körébe vonták, amelyeknél valamilyen okból célszerűnek látszott, hogy az általános magánjogtól eltérő rendelkezések alá kerüljön. Így lett például kereskedelmi ügylet a biztosítási és a kiadói ügylet. Ami ennél érdekesebb, hogy ezen elvek miatt tartozik a kereskedelmi jog hatálya alá a részvénytársaság és a szövetkezet akkor is, ha sport, vagy a művelődés, vagyis nem elsősorban üzlettel összefüggő tevékenységet folytattak. Miután azonban szervezetüknél fogva tömeges üzletkötésekkel és a nagytőke szervezésével foglalkoztak, így számos olyan kérdés vetődött fel a működésükben, amelyeket csak a kereskedelmi jog volt képes megfelelően szabályozni.

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybe venni, chat vagy videóhívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A Szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásáról ebben a blogbejegyzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.

Kereskedelmi jogi segítségre van szüksége?

szállítmányozás, fogyasztóvédelem, biztosítás, lízing, közbeszerzés, értékpapírjog