fbpx
loader

Hogyan lehet szabályszerűen lefolytatni a lakógyűlést?

Társasházi jog

A társasházi közgyűlés egy társasház legfontosabb szerve és színtere. A jog e téren is segítségünkre van, hiszen számos olyan rendelkezést fogalmaz meg, amelyek megtartásával minimalizálhatjuk az esetlegesen felmerülő károkat és kellemetlenségeket. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni a lakógyűlések lefolyásával kapcsolatban.

Mi is az a lakógyűlés?

A lakógyűlés a társasház tulajdonosainak akaratát megtestesítő formális szerv, ahol jogi erővel bíró rendelkezések születnek. Itt döntenek a társasház legfőbb kérdéseiről: a költségvetésről vagy éppen a közös képviselő megválasztására is itt kerül sor.

Összehívása szükség szerint, de minimum évente egyszer történik.

Megkülönböztetünk rendes, rendkívüli és megismételt közgyűlést.

Hogyan kell összehívni a lakógyűlést?

A lakógyűlést a főszabály szerint a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke hívja össze.

A 2023-ban megváltoztatott társasházi törvény szerint a rendkívüli közgyűlés összehívását a lakók egytizede kezdeményezheti, mely kezdeményezésnek a közös képviselő mostmár 30 napon belül köteles eleget tenni a meghívó kiküldésével és a lakógyűlés összehívásával.

Közgyűlési meghívó

Valamennyi tulajdonostársat írásban – bizonyítható módon – meg kell hívni, s a meghívót jól látható helyre ki kell függeszteni a társasházban.

A meghívónak tartalmaznia kell a lakógyűlés helyét és időpontját, a közgyűlés levezető elnöke, a közgyűlési jegyzőkönyv vezetője és a jegyzőkönyvet hitelesítő két tulajdonostárs megválasztására, valamint a szavazásra előterjesztett napirendet, illetve mellékelni kell a szavazásra előterjesztett napirendre vonatkozó írásos előterjesztéseket.

Napirendek és határozatok

A legfontosabb, hogy az írásban megküldött napirendnek egyeznie kell a társasházi közgyűlésen előterjesztett és megszavazott határozati javaslattal. Nem hozható a közgyűlésen a meghirdetett napirenden kívüli ügyben érvényes határozat.

Mire kell figyelni a lakógyűlés megtartása során?

Természetesen a korábban már taglalt szabályszerű összehívásra.

Emellett figyelnünk kell arra, hogy a lakógyűlés határozatképes legyen. Ez akkor valósul meg, ha a közgyűlésen az összes tulajdoni hányad több mint felével rendelkező tulajdonostársak jelen vannak. Amennyiben ez nem történik meg, a lakógyűlés nem határozatképes, ezért megismételt közgyűlést kell összehívni, melynek 15 napon belül, azonos napirenddel kell megtörténnie.

A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyöntetű határozatára van szükség.

A lakógyűlésen elhangzottakról szabályszerű jegyzőkönyvet kell felvenni.

A lakógyűlések kiemelten fontos momentumai a társasházi életnek. Amennyiben további jogi kérdések fogalmazódnak meg bennünk a Szerzi platform online jogi tanácsadás szolgáltatásán keresztül a regisztrált ügyvédek otthonunk kényelméből tudnak segíteni eligazodni a társasházi törvény szabályrendszerén.

Társasházi jog

Igényeljen online jogi tanácsadást!