fbpx
loader

Információszabadság, a demokrácia alapköve

Információszabadság

A szabad információáramlás, a közadatokhoz való hozzáférés mindannyiunk alapvető joga. Ez a demokratikus közélet egyik legfontosabb alapja, hiszen biztosítja a közügyek szabad megvitatását. Összeszedtük, hogy mi is pontosan az információszabadság és mit érdemes tudnunk róla.

Mi is az az információszabadság?

Az információszabadság egy alkotmányos alapjog, mely azt biztosítja, hogy a közhatalmi döntésekkel, közfeladatok ellátásával, közpénzek elköltésével kapcsolatos információkhoz bárki szabadon hozzáférhessen. Az információszabadság lehetővé teszi, hogy állami szervek, önkormányzatok által hozott döntések hátterét megismerjük, ezáltal mi magunk ítélhessük meg, hogy választott képviselőink jó döntést hoztak-e.

Az információszabadság jelentősége

Az információszabadság a biztosítéka annak, hogy a közpénzből működő, s a közfeladatokat ellátó intézmények átláthatóan működhessenek. Az átláthatóság pedig a korrupció egyik kiemelkedően fontos ellenszere. Lehetővé teszi, hogy bárki feltegyen kérdéseket a közös ügyeinkről, az állami szervek működéséről. Amennyiben megfelelően működik az információszabadság egy adott régióban, akkor lehetőség van a közpénzek és a közvagyon felett rendelkező döntéshozók által elkövetett szabálytalanságok, bűncselekmények számonkérésére is – ha a helyzet indokolja.

Mik a közérdekű adatok?

A közfeladatokat ellátó szerveknek kötelessége tájékoztatni a közvéleményt a feladatkörükbe tartozó ügyekről.

Ez a kötelezettség különös kiterjed az érintett szerv:

  • hatáskörére,
  • szervezeti felépítésére,
  • birtokában lévő adatfajtákra,
  • működéséről szóló jogszabályokra,
  • szakmai tevékenységére, s annak eredményességére,
  • gazdálkodására vonatkozó adatokra.

Tudatos és megfelelően tájékoztatott állampolgár nélkül nincsen működő demokrácia. Szükségünk van a megbízható, hiteles információkra, mely a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala nélkül elképzelhetetlen. Az információszabadság tehát alapjog, emberi jog. Amennyiben átfogóbban szeretnénk tájékozódni vagy kérdéseinket feltenni az információszabadsággal kapcsolatban, a Szerzi platformon elérhető online jogi tanácsadás szolgáltatáson keresztül megtehetjük.

Információszabadság

Kérjen Online jogi tanácsadást Információszabadság kategóriában!