fbpx
loader

Információszabadság

Közérdekű adatok elérése

Információszabadság

Az információszabadság a közérdekű, valamint közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapvető jog, mely elősegíti a közhatalom gyakorlásának demokratikus kontrollját és a közintézmények átláthatóságát (transzparencia)

Az állami szervek működésével, a közpénzek elköltésével kapcsolatos információkat nem szabad a közösségtől elzárni, hiszen egy demokráciában fontos alapelv, hogy az emberek az őket érintő döntések hátteréről, az általuk választott döntéshozók eljárásáról minél megbízhatóbb képet kaphassanak.

Ezért a közfeladatot ellátó szervek (például az adóhatóság, a vízmű, a hulladékszállító, az iskola, az iskolai étkeztetést szervező cég, az állami üdülő vagy tábor) és személyek (például polgármester, miniszter, iskolaigazgató, országgyűlési képviselő) kötelessége, hogy rendszeresen, önmaguktól és kérés esetén külön is beszámoljanak tevékenységükről.

Például az iskolák honlapjukon tájékoztatnak mindenkit a fontos telefonszámokról, elérhetőségekről, a tanév rendjéről, a házirendről.

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybe venni, chat vagy videóhívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A Szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásáról ebben a blogbejegyzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.

Információszabadsággal kapcsolatos jogi segítségre van szüksége?

Közérdekű adatok, közérdekből nyilvános adatok