fbpx
loader

Ezért érdemes adásvételi szerződést kötni, ha telefont veszel

Használt telefon adásvétel

Az utóbbi években a mobiltelefon-piac hihetetlen sebességgel növekszik, nemcsak az új design-ok és technológiai újítások, hanem sajnos az árak terén is. Azonban azt tapasztalhatjuk, hogy az újabb kiadású készülékek szinte már csak a kamera teljesítményében vagy a lencsék számában tudnak igazán újat mutatni, ennek ellenére az áraik olyan ütemesen emelkednek, hogy egy 400-500 000 forintos árkategória már sokak számára egyáltalán nem meglepetés.

A használt készülékek ára akár 20-30%-kal is kedvezőbb lehet, ezeknél a mobiloknál már különösen fontos hangsúlyt fektetnünk a jogi védelemre, amelyet a legegyszerűbben egy adásvételi szerződés megkötésével érhetünk el. Ebben a cikkünkben 5 tippet gyűjtöttünk össze, amiért ez a szerződés előnyös lehet:

1. Biztosítja az áruk minőségét

Egy használt okostelefon esetén az adásvételi szerződésnek különösen fontos része a készülék állapotának pontos rögzítése. Ha valamilyen kisebb-nagyobb hibát észlelünk a telefon átvizsgálása során, mindenképpen tüntessük fel. Mind a két fél számára előnyös, ha pontosan ellenőrzik és rögzítik a telefon állapotát, ezen felül a modell fajtáját, a gyártót, a memóriát, a széria- és IMEI számot is. Ez biztosítja a vevő számára, hogy pontosan ismeretében legyen a vásárolt termék állapotának, illetve az eladót is biztosítja azáltal, hogy később ne vonhassák felelősségre olyan hibák miatt, amelyek az adásvétel után keletkeztek.

2. Jogvédelem

A mobiltelefon adásvételi szerződés biztonságot teremt a felek számára azáltal, hogy rögzíti az eladó és a vevő jogait és kötelezettségeit. Ez nemcsak a helyzet pontos megismerését és megértését segíti elő, hanem kiváló eszköz arra az esetre is, ha a vevőnek jogvédelemre lenne szüksége, vagy az eladó az értékesítés feltételeit szeretné bizonyítani a szerződés felhasználásával.

3. Garancia

A használt telefonok adásvétele a leggyakrabban magánszemélyek között jön létre: online piactereken, használtcikk-kereskedők, online fórumok és közösségi oldalak igénybevételével, de az is előfordulhat, hogy ismerősökön keresztül találnak új gazdára a készülékek. Ezek az eladók sajnos nem tudnak olyan biztonságos és kényelmes feltételeket biztosítani egy esetleges meghibásodás esetére, mint a mobiltelefon-szolgáltatók vagy a telefongyártók, azonban nekik is felelniük kell a készülék hibája esetén. Az adásvételi szerződés egy rendkívül előnyös lehetőség a garanciafeltételek megállapítására: a garancia idejére, feltételeire, a javítás és a csere folyamatára érdemes kitérnünk benne.

4. Bizalom

Egy mobiltelefon adásvételi szerződés megtárgyalása és aláírása mind a két fél részéről határozottan kifejezésre juttatja, hogy alaposan megfontolták és határozottan döntöttek a telefon eladása és megvétele mellett. Azt is tanúsítja, hogy szándékoznak részt venni az adásvétel folyamatában és hajlandóak vállalni az ezzel járó kötelezettségeket. A szerződéskötés nemcsak segít megelőzni a későbbi konfliktusokat, hanem erősíti a felek közötti bizalmi viszonyt is.

5. Továbbadás

Egy mobiltelefon adásvétele esetén azért is előnyös lehet szerződést kötni, mert olyan eset is előfordulhat, hogy a vevő saját maga is szeretné tovább értékesíteni a megvásárolt készüléket. Abban az esetben, ha az eredeti eladóval precízen tisztázták a közöttük végbement jogi ügyletet, biztosíthatja, hogy az új vevőt ne érjék kellemetlen meglepetések a telefon valódi tulajdonosát vagy a működését illetően.

Okostelefonunk az egyik leggyakrabban és legintenzívebben használt tárgyunk: telefonálunk, dolgozunk, leveleket írunk és fogadunk vele, de sokrétű szórakoztató eszköz is, amely praktikus kérdések (például távolságmérés, tájolás, allergia adatok) megoldásában is segítségünkre szolgál. Ezért fontos, hogy jogilag is tiszta körülmények között váljunk meg tőle, amelyet a lehető legbiztosabban egy adásvételi szerződés megkötésével érhetünk el.

A Szerzi oldalán megtalálható adásvételi szerződés ingóságra okosdokumentum kitöltésével rendkívül kényelmesen és gyorsan készíthetjük el az egyéni körülményeinkre szabott adásvételi szerződést, amely mindig a hatályos jogszabályoknak felel meg.

Adásvételi szerződés

Próbálja ki az Adásvételi Szerződés Okosdokumentumot!