fbpx
loader

Albérleti szerződés 2023: Hogy védjük ki a drágulást?

Albérleti, lakásbérlet

Az elmúlt években nagy mértékben drágult az ingatlanok vételára, és bérleti díja. Aki arra számított, hogy ez a folyamat lassulni fog és a végéhez közeledik, annak rossz hírünk van; láthatóan 2023-ban a folyamat tovább gyorsul. A legjobban az járt, aki még évekkel ezelőtt határozott idejű, több éves albérleti szerződés megkötését választotta, bérleti díj emelés nélkül.

Áremelkedés

Az albérlet árak emelkedésének hátterében rengeteg tényező áll. Ezek többek között az infláció, a gazdasági helyzet, és főképp az ingatlan árak emelkedése. A jelenlegi helyzetben azon 2020-as évben albérletbe kényszerülők körében, akik jelenleg nem szeretnének vagy épp nem tudnak gyermeket vállalni, szinte lehetetlené vált egy saját lakás megvásárlása. Ez köszönhető annak, hogy a jövedelmek nem növekednek megfelelő mértékben, valamint, hogy a különböző családalapítást támogatott hitelek hatására az árak még jobban elszálltak. Ez hosszútávon elég lehangoló jövőképet fest egy eladósodó társadalomról. Ebben a kényszerhelyzetben maradt az albérlet, mint egyre népszerűsödő megoldás a lakhatási kérdésre. A KSH kimutatása szerint az albérlet árak emelkedése 2023-ban elérte az éves 20%-ot, és még csak május van.

Albérleti szerződés

Ennél fogva tehát egyrészt a főbérlő nincs korlátozva a piac által a bérleti díj meghatározásában, tehát az árak tovább tudnak emelkedni, másrészt pedig számára is egyre drágább az élet, tehát értelemszerűen szüksége van a megnövelt bevételre. Bérlőként viszont az a célunk, hogy minél rugalmasabban, minél jobb áron jussunk megfelelő minőségű lakóingatlanhoz. Ennek a viszonynak a legfontosabb dokumentuma az albérleti szerződés, mely a bérlő és a bérbe adó közt az ingatlan lakás célú használatba adásáról szól.

Határozott vagy határozatlan idejű?

A szerződés megkötése során választhatunk határozott, vagy extrém esetben határozatlan idejű albérleti szerződés közül. Az utóbbi esetében egyéb kondíciókhoz kell kötni a felmondás feltételeit, és az albérleti díj összegét meghatározott időintervallumonként felülvizsgálhatja és módosíthatja a főbérlő. Az előbbi a standard eset, ugyanis általában egy évre szokás lakást kiadni, évente megújuló szerződéssel. A bérletidíj drágulás ellen azonban a legegyszerűbb lépés, ha módunkban áll, egy több éves határozott idejű szerződés, mely fixálja a bérleti díjat a bérleti időszak egészére. Bármelyiket is választjuk, éves szinten nézve várhatóan hét számjegyű összegről fogunk rendelkezni, ezért nem mindegy milyen szerződést kötünk.

A jó hír, hogy részletes, precíz dokumentumot akár percek alatt is készíthetünk a Szerzi szerződésgenerátorát használva. Az albérleti szerződés okosdokumentum segítségével a bérlő és a bérbe adó akár együtt, közösen is kitölthetik. További kérdés, egyedi igények esetén  online jogi tanácsadás is kérhető, ami legkésőbb három órán belül esedékes. Így valóban a Szerzi nyújtja a jelenlegi egyik legalaposabb és leggyorsabb szerződésgenerálás lehetőségét!

Albérleti szerződés

Próbálja ki a lakásbérleti szerződés okosdokumentumot!