fbpx
loader

Szerzői jog

Szellemi tulajdonvédelem

Milyen jellegű munkákra vonatkozik a szerzői jog?

A szerzői jog tulajdonosa – néhány kivételtől eltekintve – kizárólagos jogokkal bír a munka használatát illetően. Ha egy személy létrehoz egy eredeti munkát és rögzíti egy kézzelfogható eszközön, akkor automatikusan ő lesz a szerzői jog tulajdonosa.

Számos műfajtára vonatkozhat szerzői jogi védelem. Például:

 • Audiovizuális munkák (tévéműsorok, filmek, online videók)
 • Hangfelvételek és zenei kompozíciók
 • Írásos művek (előadások, cikkek, könyvek, zenei kompozíciók)
 • Vizuális munkák (festmények, poszterek, hirdetések)
 • Videojátékok és számítógépes programok
 • Színpadi művek (színdarabok, musicalek)

Ha többet szeretne megtudni, akkor az USA-beli Szerzői Jogi Hivatal webhelyén online tájékozódhat, vagy felkereshet egy ügyvédet.

Lehetséges szerzői joggal védett munkát jogsértés nélkül használni?

Igen, egyes esetekben lehet a jogtulajdonos jogainak sérelme nélkül használni egy szerzői joggal védett munkát. Ha többet szeretne megtudni erről, tájékozódjon a méltányos használatról. Fontos megemlíteni, hogy tartalmát még akkor is eltávolíthatjuk egy szerzői jogi keresetre válaszként, hogy ha Ön…

 • megemlítette a szerzői jog tulajdonosát;
 • nem tett szert bevételre a jogsértő tartalomból;
 • nem kért pénzt a szóban forgó tartalom egy példányáért;
 • máshol hasonló tartalmat látott az interneten;
 • megvásárolta a tartalmat akár fizikai, akár digitális példányban;
 • rögzítette a tévéből, a rádióból vagy a moziban;
 • másolta ki egy könyvből, egy filmplakátról vagy egy fényképről;
 • kijelentette azt, hogy „nem állt szándékában szerzői jogot sérteni”.

Egyes tartalomkészítők bizonyos feltételekkel engedélyezik munkájuk felhasználását. További információért tekintse át a Creative Commons-licenceket.

A Google meg tudja határozni a szerzői jog tulajdonosát?

Nem. A Google nem tud közvetíteni a tulajdonjogi vitákban. Ha kapunk egy hiánytalan és érvényes levételi értesítést, akkor a törvénynek megfelelően eltávolítjuk a tartalmat. Ha kapunk egy érvényes viszontbejelentést, azt továbbítjuk az eltávolítást kérelmező személynek. Ha a problémát nem sikerül rendezni, akkor az érintett feleken múlik, hogyan oldják meg a bíróság előtt.

Mi a különbség a szerzői jog és a védjegy között? Mi van a szabadalmakkal?

A szerzői jog a szellemi tulajdon egy formája. Nem ugyanaz, mint a védjegy, amely márkaneveket, emblémákat és más alapvető azonosítókat véd a mások által bizonyos célokra történő felhasználástól. A szabadalmi törvénytől is különbözik, ez ugyanis a találmányokat védi.

Mi a különbség a szerzői jog és az adatvédelem között?

Csak azért, mert megjelenik egy videóban, képen vagy hangfelvételen, még nem Ön birtokolja annak szerzői jogát. Ha például egy ismerőse készít Önről egy képet, az övé lesz az általa készített kép szerzői joga. Ha egy ismerőse vagy valaki más az Ön engedélye nélkül feltöltött Önről egy videót, képet vagy hangfelvételt, és az veszélyezteti az Ön vagy adatai biztonságát, benyújthat egy adatvédelmi panaszt.

Szerzői jog megsértésével kapcsolatos értesítés követelményei

Panasz benyújtásának legegyszerűbb módja a jogi problémamegoldónk használata.

A szerzői jogi értesítéseknek az alábbi elemeket kell tartalmazniuk. Ezen információk nélkül nem tudjuk teljesíteni kérelmét:

1. Kapcsolatfelvételi adatok

Meg kell adnia, hogyan vehetjük fel Önnel a kapcsolatot a panaszát illetően (e-mail cím, cím, telefonszám).

2. Annak a műnek a leírása, amelynek jogait Ön szerint megsértették

Panaszában egyértelműen és átfogóan írja le a szerzői jog segítségével megvédeni kívánt tartalmat. A törvény lehetővé teszi, hogy ha egy panaszban több szerzői jog által védett munka szerepel, készíthető ezekről reprezentatív lista.

3. Az összes vélhetően jogsértő URL

Panaszának tartalmaznia kell az Ön szerint jogsértő tartalom pontos URL-jét, különben nem fogjuk megtalálni. A tartalom helyével kapcsolatban nem elég általános információkat megadni. Kérjük, tüntesse fel a szóban forgó tartalmak URL-jeit.

4. Köteles elfogadni és megerősíteni mindkét következő kijelentést:

 • „Jóhiszemű meggyőződésem, hogy a szerzői joggal védett anyagok a fentiekben leírt módon történt, vélhetően jogsértő használata nem a szerzői jog jogosultjának, a jogosult képviselőjének vagy a törvényeknek a felhatalmazásával történt.”
 • és
 • „Az ebben a bejelentésben szereplő információk pontosak, és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy én vagyok a szerzői jog tulajdonosa, vagy fel vagyok jogosítva a vélelmezett jogsértést szenvedő kizárólagos jog tulajdonosának nevében történő fellépésre.”

5. Az aláírása

A hiánytalan panaszhoz szükség van a szerzői jog tulajdonosának vagy a nevében eljáró meghatalmazott képviselőnek a fizikai vagy elektronikus aláírására. E követelmény kielégítéséhez teljes törvényes nevét is odaírhatja aláírásként a panasz aljára.

Hazánkban a szerzői jogok kezeléséért az ARTISJUS felel.

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybe venni, chat vagy videohívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A Szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásáról ebben a blogbejegyzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.

Szerzői jogi segítségre van szüksége?

szabadalmak, üzleti titkok, iparjog, szerzői jogi oltalom, szerzői jogok átruházása