fbpx
loader

Társadalmobiztosítási jog

Társadalombiztosítás szabályai

A társadalombiztosítási biztosítási jogviszony

A biztosítási jogviszonyokról a Kormányhivatalok Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervei vezetnek nyilvántartást, itt kell tehát teljesíteni a bejelentési kötelezettségeket. Ezzel szemben a járulékfizetési kötelezettséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé kell teljesíteni.

Külön jogszabályok vonatkoznak a társadalombiztosítás két fő területére, egyrészt a kötelező egészségbiztosítási rendszerre, másrészt pedig a nyugdíjbiztosítási rendszerre.

Egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás alapján vagyunk jogosultak az egyes egészségügyi szolgáltatásokra. Elsősorban az orvosi vagy kórházi ellátás igénybevételére, a TB által támogatott gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre. Szintén az egészségbiztosítási rendszer biztosítja az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait, például:

  • terhességi gyermekágyi segély
  • gyermekgondozási díj /GYED/
  • táppénz 
  • üzemi balesetek és foglalkozási megbetegedések esetén járó baleseti táppénz

A rendszer működése kettős, az egészségügyi szolgáltatók finanszírozása ugyanis polgári jogi szerződéseken keresztül valósul meg, ezzel szemben a pénzbeli ellátások folyósítására a közigazgatási eljárás szabályai irányadók.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás alapján vehetjük igénybe például az öregségi nyugdíjat és a – hétköznapi nyelven “leszázalékolásnak” nevezett esetben járó – rokkantsági nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat, továbbá az árvaellátást is.

Hol kaphatok segítséget?

A Szerzi szolgáltatásával a felhasználóknak lehetősége van on-line komplex jogi tanácsadást igénybe venni, chat vagy videohívás formájában. A platform garantálja, hogy a tanácsadást végző Ügyvéd az Ügyvédi Kamaránál regisztrált és ellenőrzött szakember, kinek munkájáról a felhasználó visszajelzést is adhat az értékelés menüpontban, a tanácsadás végeztével. Mindezt hosszú várakozás, sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen.

A Szerzin történő jogi tanácsadási folyamat pontos leírásáról ebben a blogbejegyzésben olvashat részletesebben.

A Szerzi platform és alkalmazás összes szolgáltatásáról pedig ebben a bejegyzésben.

Tájékozódjon a Szerzin elérhető további jogi kategóriákról.

Társadalombiztosítási jogi segítségre van szüksége?

járadékok, segélyek, nyugdíj, támogatások, ellátások