fbpx
loader

Miért kell adóbevallást készítenünk?

pénzügyi jog

Az adóbevallás elkészítése sokak számára kellemetlen feladatnak tűnik, azonban sajnos a legtöbb magánszemélyt érinti valamilyen formában. Az adóbevallás az adórendszer fontos elemét képezi, hiszen ez alapján állapítható meg a személyi jövedelemadó alapja és összege, valamint a mentességek, kedvezmények is ez alapján érvényesíthetők. A következő egy percben áttekintjük az szja bevallásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Milyen adót vallunk be?

Az éves adóbevallás a személyi jövedelemadó, vagyis az szja megállapítására és megfizetésére szolgál. Ez az adó a magánszemélyek jövedelmét terheli, amelyet minden naptári évre vonatkozóan meg kell állapítani. Az szja mértéke egységesen 15%.

Kinek kell elkészítenie?

  1. A magánszemélyeknek.
  2. Az adószámos magánszemélyeknek.
  3. A mezőgazdasági őstermelőknek, kistermelőknek, családi gazdálkodóknak.
  4. KATA és EVA szerint adózó magánszemélyeknek.

Hogyan vallhatjuk be az szja-nkat?

A NAV a rendelkezésére álló munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások alapján automatikusan elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, vagyis nem kell külön erre irányuló kérelmet előterjeszteni. A tervezetet elektronikus formában a NAV honlapján érhetjük el ügyfélkapus azonosítást követően.

Mit tehetünk a tervezettel?

  1. Jóváhagyhatjuk, ha nem szeretnénk semmilyen változtatást eszközölni.
  2. Módosíthatjuk és kiegészíthetjük, amennyiben szükséges.

Fontos tudni, hogy ha a megadott határidőig nem hajtunk végre módosítást a tervezeten, a NAV úgy tekinti, hogy a jelenlegi tartalmával egyetértünk és elfogadjuk azt.

Pénzügyi jog

Kérjen online jog itanácsadást pénzügyi jog kategóriában!