fbpx
loader

Szerződés

Csak alaposan

A gazdasági környezet az utóbbi néhány évben változékonyabb, mint a korábbi évtizedben volt. Azt tapasztaljuk, hogy az árak nagy mértékben növekednek, a szolgáltatók – a beszállítókra hivatkozva – igyekeznek a vállalásaikat a megrendelőikkel  feltételesen elfogadtatni. A bizonytalan körülményekre hivatkozva a gyártók nagyobb határidőre vállalnak és alapanyag hiányra hivatkozva megesik, hogy felmondják a vállalásaikat. Ilyen körülmények között sokan óvatosak az újabb munkakapcsolatok építésében. Aki teheti inkább kivár, hátha stabilabb rendszerben tud majd becsatlakozni a gazdasági áramlásba.

Vannak akik hónapról hónapra a megélhetésükért dolgoznak, ezért nem tehetik meg, hogy akár csak kis időre is visszavonuljanak a termelésből. Kisebb vállalatok talán leépítés árán fenn tudnak maradni, de mi lesz az elbocsátott emberekkel? Jóérzésű ügyvezető csak kényszerhelyzetben hoz ilyen döntést.

Vannak olyanok is, akiknek épp most kezdődne valami új az életükben; az önállósodásuk, első, vagy nagyobb vállalkozásuk. Kivárni és reménykedni, hogy később is megléphetjük feladataink, vágyaink megvalósítását anyagilag és érzelmileg egyaránt megterhelő.

Hogyan?

A lehető legkörültekintőbben szerződve vágjunk neki újabb és újabb vállalásainknak. A változás állandó csak a mértéke lett más. A Szerzi platformon regisztrált Ügyvédek segítségével nagy vonalakban áttekintve az utóbbi idők eseményeit, segíthet felismernünk a közeljövőben milyen lehetőségek rejlenek.

Kis lépések

A kisebb időszakra vonatkozó vállalások esetén a teljesítés körülményei mindig könnyebben kiszámíthatóak. A nagyobb időszakot felölelő megrendelések esetében általánosan igaz, hogy a gyártást kevésbé befolyásolja a napi gazdasági ingadozás. Azokban az esetekben, ahol a munkafolyamat összetettebb és sok résztvevős, hosszútávú megbízásról szükséges döntést hoznunk; a legjobb, ha szakaszosan kerülnek a munkanemek, folyamatok megrendelésre, teljesítésre és kifizetésre.

Ez a módszer eddig is benne volt a termelői folyamatainkban. Ami viszont az eddigieknél precízebb odafigyelést igényel, az a sorrend betartása.

  • Amíg nincs teljeskörű tájékoztatás a megbízásról, addig nem tud arra vonatkozóan részleteiben is alapos szerződés készülni.
  • Amíg nincs a szerződés minden résztvevő által hivatalosan elfogadva, addig nincs ok  amiért a megvalósítás kezdetét vehetné.
  • Amíg egy részteljesítés nem kerül jóváhagyásra, nincs mire számlát kiállítani.
  • Amíg a számla kifizetése nem valósul meg, addig nincs ok a következő részteljesítés megkezdésére.

Ezt a felsorolást olvasva, többen úgy érezhetik, hogy ez nem reális, hogy a fentebb vázolt rendszerben a korábbi termeléseik töredékét tudnák lebonyolítani. Valóban, az eddig használt folyamatainkban ezek az irányelvek – ugyan komplex megbízások esetén legtöbbször szerződéses vállalások – a gyakorlatban sokszor nem teljesülnek, helyette közös érdek, bizalom, szívességek övezik a jó munkakapcsolatokat. Sajnos a gazdasági változások a legbarátibb munkaviszonyt is kikezdhetik.

Ha a fenti sorrendiséget betartanánk, és a folyamatok időigényét optimalizálnánk, az biztonságosabb piaci környezetet garantálna és ez több gyártót, termelőt tudna a piacon tartani.
Az általános bizonytalanság helyett, rövidtávú, biztos munkakapcsolatok jönnének létre. Mindez a megfelelő munkamorállal és precíz szerződésekkel megvalósítható.

A Szerzi javaslata ebben a helyzetben; “tájékozódni és felkészülni az aktuálisnál kellemetlenebb körülményekre”.

A Szerzinél regisztrált Ügyvédek a vállalkozók munkájának támogatásán dolgoznak. Új szerződés írása, vagy már meglévő szerződésünk értelmezése, módosítása esetén is kérhetjük a segítségüket.

Az első, maximum 20 perces konzultáció fix bruttó 7000 Ft-ért vehető igénybe. Az online jogi tanácsadás kérése ingyenes regisztráció után lehetséges. A Szerzi oldalán is olvasható, hogy a tanácsadás legkésőbb 3 órán belül megkezdődik.

Kötelmi jogi segítségre van szüksége?

szerződések, vállalkozás, üzleti vita, ingatlan adás-vétel, egyéb szerződések