fbpx
loader

Pénz ajándékozás – milyen adózási kérdések vetődhetnek fel?

Ajándékozási szerződés

Az ajándékozás egy kedves gesztus, megörvendeztető esemény. Valószínűleg kevesen gondolkozunk azon a szülinapi tortánk felett, hogy éppen milyen jogi folyamatok mennek végbe egy-egy boríték átvétele közben. Pedig a törvény szerint vagyonátruházó ügylet alanyaivá válunk ajándékaink bontogatásakor.

Mi is az az ajándékozási szerződés?

Az ajándékozási szerződés értelmében az ajándékozó az ajándék tulajdonjogát átruházza az ajándékozottra. Mindez ellenszolgáltatás kikötése nélkül történik.

Jogkövetkezmények szempontjából elkülönítjük a szokásos és nem szokásos mértékű ajándékokat. Szokásos mértékű ajándéknak az a juttatás minősül, amely mind a két fél vagyoni, jövedelmi viszonyaihoz mérten csekély értéket képvisel. Természetesen konkrét összeget mondani nem tudunk, hiszen mindig a körülményekhez képest kell eldönteni, hogy az adott ajándék  szokásos mértékű-e, vagy annál nagyobb értéket képvisel.

Pénz ajándékozás egyenes ágon

Az egyenes ági rokonok közötti pénz ajándékozás ingó dolog ajándékozásának minősül. Ebből kifolyólag ebben az esetben az ajándékozási szerződés szabályait kell alkalmaznunk.

Az illetékfizetési kötelezettség, illetve mentesség szempontjából fontos tisztában lenni azzal is, hogy ki számít egyenesági rokonunknak a jogszabályok alapján.

A hatályos jogszabályok szerint egyenesági rokonaink a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink, gyermekeink, unokák, dédunokák, valamint az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolataink.

A személyi jövedelemadó kérdése

Az Szja. törvény főszabályának értelmében magánszemélyek által magánszemélyek részére juttatott ajándék után nem szükséges jövedelemadót fizetni. Az egyenesági rokonok közötti pénz ajándékozás eredményeként tehát nem  keletkezik szja fizetési kötelezettségünk.

Ugyan az ajándékozásra egy egyszerű, mindennapi cselekedetként tekintünk, bizonyos esetekben mégis szükségünk lehet tapasztalt jogi szakértőkre. A Szerzi platformon az online jogi tanácsadásnak köszönhetően otthonról is kaphatunk segítséget, a platformon regisztrált jogászok által.

Ajándékozás

Próbálja ki az Ajándékozási Szerződés okosdokumentumot!