fbpx
loader

Ki lehet közös képviselő?

Társasházi jog

Magyarországon közel négymillió ember lakik társasházakban, így a 2023-as törvénymódosítás a társadalom egy jelentős részére hatással van. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján ki lehet közös képviselő 2023-tól.

Ki a közös képviselő?

A közös képviselő a törvény alapján a társasház jogi képviselője, ő felel a közösség ügyintézéséért, a társasház pénzügyeiért és a számviteli szabályok betartásáért. Az intézőbizottság elnökének a jogköre megegyezik a közös képviselő jogkörével, és rajta kívül még minimum 2 tulajdonosnak kell lenni ebben a testületben.

Ki lehet közös képviselő?

Alapvetően bármelyik tulajdonostárs, vagy bármilyen, üzletszerűen társasház- vagy ingatlankezelői jogosultsággal rendelkező cég megválasztható. A közös képviselő megválasztásához egyszerű többségre van szükség, azaz a jelenlévők 51%-a kell, hogy egyetértsen a személyén.

Az nem választható meg közös képviselőnek, aki

  • büntetett előéletű,
  • ilyen tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól való eltiltás hatálya alatt áll,
  • ilyen tevékenységével összefüggően keletkezett, jogerősen megállapított fizetési kötelezettségének nem tett eleget.
  • Illetve üzletszerűen végzett társasház-kezelői, ingatlankezelői tevékenység esetén az, aki nem rendelkezik szakképesítéssel és nem tesz eleget a nyilvántartásba vételre vonatkozó bejelentési kötelezettségének.

A 2023-as törvény módosítása szerint tehát csak az folytathat üzletszerűen társasház- vagy ingatlankezelői tevékenységet, aki rendelkezik a jogszabályban pontosan meghatározott szakképesítéssel, s az abban rögzített kritériumoknak megfelel. 

A közös képviselő szintén egyszerű többséggel a közgyűlés által bármikor felmenthető.

Költözés esetén is fontos, hogy tisztában legyünk a helyi közös képviselő személyével, hiszen ő a felelős a társasház karbantartásáért. Legyünk tudatosak társasházunk rendfenntartójával kapcsolatban. Amennyiben a törvénymódosítás kapcsán kérdéseink maradtak volna, a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek online jogi tanácsadás keretében tudnak segíteni.

Társasházi jog

Igényeljen online jogi tanácsadást!