fbpx
loader

Ittas vezetés esetén milyen büntetésre számíthatunk?

büntetőjog

Az ittas vezetés nemcsak jogi, hanem erkölcsi szempontból is súlyos felelőtlenségnek tekinthető, hiszen könnyelműségünk következményeit rajtunk kívül sokszor másoknak is el kell szenvednie. Éppen ezért hazánkban meglehetősen szigorúak a szabályok, amelyekről minden fontos tudnivalót elolvashatunk a következő 1 percben.

Mit takar az ittas vezetés fogalma?

A jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy az követ el ittas vezetést, aki a gépi meghajtású járművet közúton elindítja, mozgásba hozza vagy irányítja, miközben szeszes ital fogyasztása miatt alkohol van a szervezetében.

Nincs jelentősége annak, hogy

  • milyen távolságot tett meg így a sofőr.
  • van-e bármilyen tapasztalata a járművezetés terén.
  • rendelkezik-e jogosítvánnyal.

Zéró tolerancia

A zéró tolerancia elve érvényesül Magyarországon: ez azt jelenti, hogy a jogszabályok értelmében elvileg bármilyen mértékű alkoholfogyasztás esetén büntetendő, ha a volán mögé ülünk. Vagyis annak megítélésekor, hogy cselekményünk büntetést von-e maga után, nincs jelentősége, hogy mennyi alkoholt fogyasztottunk.

Határérték

A szervezetünkben található alkohol mennyisége azonban mégis döntően fontos egy másik kérdésben: abban, hogy a cselekményünket szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek fogják-e minősíteni.

Szabálysértés: az ittas vezetésünk szabálysértésnek minősül, ha a véralkohol szintünk nem haladja meg a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt és a 0,25 milligramm/liter levegőalkohol koncentrációt.

Bűncselekmény: ha a fenti határértéket meghaladja a szervezetben található alkohol szintje, bűncselekmény elkövetéséért kell majd felelnünk.

Következmények

Amennyiben a fenti értéket meghaladó mennyiséget produkálunk, valószínűleg számíthatunk arra, hogy előállítanak és vért fognak venni. Az ittas járművezetés csekély mennyiségű véralkohol szint esetén pénzbírsággal, súlyosabb esetben akár a jogosítvány elvételével is járhat.

Büntetőjog

Igényeljen online jogi tanácsadást büntetőjogi kategóriában!