fbpx
loader

Mi a hagyatéki eljárás?

Öröklési jog

Amikor egy szerettünket elveszítjük, az érzelmi fájdalmak mellett sajnos gyakran jogi és pénzügyi nehézségekkel is meg kell birkóznunk. A halálesetet követő adminisztratív teendők egyik legjelentősebbike a hagyaték sorsának és az örökösök személyének meghatározása, ami a hagyatéki eljárás keretében történik.

A hagyatéki eljárás egy olyan jogi folyamat, amely során az örökhagyó vagyona jogerősen szétosztásra kerül az örökösök között.

Mikor indul?

A hagyatéki eljárás a közjegyző előtt zajlik. A megkezdése akkor lehetséges, ha a közjegyző hivatalos tudomást szerez a halál tényéről, jellemzően a halottvizsgálati bizonyítvány, holtnak nyilvánító, vagy a halál tényét megállapító végzés formájában. Ezen kívül az eljárás olyan személy bejelentése alapján is megindulhat, akinek az eljárás megindításához jogi érdeke fűződik.

Miért kell lefolytatni, mire irányul?

A hagyatéki eljárás során megállapításra kerül

  • az örökhagyó vagyona.
  • az örökhagyó tartozásainak összege.
  • az örökösök személye és a hagyatékból való részesedésük aránya.

Ki folytatja le az eljárást?

A hagyatéki eljárás egy polgári nemperes eljárás, amelyet a közjegyző folytat le. Az a közjegyző fog eljárni, akinek a székhelyén az örökhagyó utolsó ismert belföldi lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye található. Ezen adatok hiányában a hagyatéki vagyon fekvésének helye határozza meg az illetékességet.

Öröklési jog

Kérjen online jogi tanácsadást öröklési jog kategóriában!