fbpx
loader

Adatvédelem – hogyan védjük meg adatainkat?

Adatvédelem

Az elektronikusan tárolt személyes adatok védelme az elmúlt évtizedekben kiemelkedő szerepet kapott. A téma mindnyájunkat érint, mégis nagyon keveset tudunk róla, vagy kevéssé érdekel minket. Összegyűjtöttük cikkünkben a legfőbb információkat a témáról, s a virtuális betörés elleni védekezésről.

Kit érint az adatvédelem?

A válasz erre kézenfekvő, hiszen mindenki, aki legalább egy oldalon felhasználó érintett a kérdésben. Ezeken az oldalakon ugyanis már vannak személyes adataink, felhasználónevünk és jelszavunk. Továbbá rólunk, mint felhasználókról már lesznek adatok a felhasználói szokásainkat tekintve.

Digitális lábnyomunk

Minden, amit az interneten cselekszünk az elektronikus jelek formájában raktározódik. Nyoma marad annak, hogy hol jártunk az interneten, mivel mennyi időt töltöttünk. Ilyen információk lehetnek például az online értékelések, bejegyzések, cookie-k elfogadása, videók fel- és letöltése, jegyvásárlások. Egy hozzáértő szem ezekből az adatokból már nagyon komplex képet tud kialakítani rólunk. Minél nagyobb az aktivitásunk, annál több adatot tárol rólunk az internet.

Hogyan védhetjük adatainkat?

Személyes adataink védelme központi szerepet kell kapjon napjainkban. Néhány hasznos tudnivaló arról, hogy ezt hogyan tehetjük meg:

  • Csak olyan adatot, képet, bejegyzést tegyünk közzé, amit valóban mindenkinek elmondanánk, s mely nem okoz kiszolgáltatottságot.
  • Nem javasolt a felhasználói élményt szolgáló funkciók alkalmazása.
  • A rendszeres jelszócsere valóban kulcsfontosságú lehet az adatvédelem kérdéskörében.
  • A jelszavak erőssége Legalább 12 karakteres jelkombináció javasolt, semmiképpen sem hozzánk köthető nevek vagy értelmes szavak.
  • Az újrahasznosítást ne itt gyakoroljuk! Jelszavunk és felhasználónevünk ne egyezzen meg a különböző felületeken.
  • Felhasználói adatainkat ne egy helyen tároljuk!
  • Készülékcsere esetén legyünk alaposak, ne maradjon adatunk a régi eszközökön.

A virtuális térben történő betörésnek mindannyian áldozataivá válhatunk, s a legtöbb esetben sajnos már túl későn vesszük észre a károkozást. Ezért kell elővigyázatosságra törekedni, s minél többet tudni online adataink tárolásáról, s a megelőzésről. Amennyiben további kérdései vannak az adatvédelemmel kapcsolatban, vagy jogi tanácsadásra lenne szüksége a Szerzi platformon tájékozódhat, s segítséget kaphat. Adataink védelme a 21. században kiemelt fontosságú, ne vegyük félvállról!

adatvédelem

Igényeljen online jogi tanácsadást adatvédelem kategóriában!