fbpx
loader

Bemutatjuk az okos Megbízási szerződést

Minden bizonnyal mindannyian szembesültünk egy megbízási szerződés szerkesztésekor felmerülő nehézségekkel, amikor egy gyors és költséghatékony megoldást kerestünk. Nem kevesen pedig álmatlan éjszakákkal birkóztunk meg, amikor a szerződés aláírását követően kiderült, hogy abban súlyos hiba van. A szerencsésebbek nagy nehezen kompromisszumra jutottak szerződő partnereikkel, mások pedig viselték a figyelmetlenségük és alaposságuk hiányából fakadó károkat.

A múlt, ahova nem szeretnénk visszatérni

A múltban a legtöbben a következőképpen jártak el a gyorsaság és költséghatékonyság érdekében: Google kereséssel letöltöttek egy „megbízási szerződés sablont” vagy egy „megbízási szerződés mintát”. Esetleg utána írták az évszámot a keresési kulcsszavaknak, például, „megbízási szerződés 2022”, remélve, hogy releváns és friss letöltéssel folytathatják a munkát.

Mindazonáltal a legtöbben sejtették minden szerződés minta Word dokumentum vagy minta PDF letöltésével, hogy annak forrása és minősége megkérdőjelezhető, nem ellenőrzött. Több találat is van. Melyikben bízzak? Amelyik hosszabb? Amelyiket nem értem? Amelyiket még én is értem? Amelyiket egy jogász töltötte fel? Mikor változtak a jogszabályok? Jó lenne tudni, hogy ezt mások is használják-e és hogy Számukra bevált. Ennek hogyan tudnék utána járni?

Az alaposabban eljárók már 30 percet vacakoltak a megfelelő megbízási szerződés minta keresésével és letöltésével.

Ezt követően jött a Word dokumentum szerkesztése. A megbízási szerződés szöveg-szerkesztése során kitöltjük a megbízó és megbízott adatait, a szerződésbe belefogalmazzuk a megbízás tárgyát, megbízás időtartamát, megbízási díját. Kikalkuláljuk a határozott vagy határozatlan idő kezdetét és végét, a megbízási díjnál odafigyelünk az adóügyi kérdésekre. Amennyiben egy dátumot vagy számot több helyen is módosítani kell, akkor igyekszünk kellő figyelemmel frissíteni a hivatkozásokat, formázni a dokumentumot és igyekszünk saját rendelkezéseinkkel úgy kiegészíteni a megbízási szerződést, hogy az nem csak a szerződés egészére helyes legyen, hanem a kapcsolódó jogszabályokhoz is.

Az alaposabban eljárók már legalább további 45 percet vacakoltak a megbízási szerződés szerkesztésével.

A legtöbbek számára pedig jogosan fogalmazódott meg a kérdés: mekkora az esélye, hogy ez a megbízási szerződés minta kitöltve így helyes és az én jogi akaratomnak megfelelő? Azok, akik bíznak a saját területükön végezett szakértelmükben, kompetenciájukban és tudják, hogy milyen áron szerezték meg azt, itt visszafordulnak. Hogy miért? Mert nem vagyunk ügyvédek. A vakmerőek ezen a ponton elküldik a szerződést partnerüknek és kérik annak véleményezését a továbbhaladáshoz. Elindul a levelezgetés.

Mindenki reménykedik benne, hogy partnereik a Word szerkesztő Változáskövető funkcióját használja, mert így legalább látni lehet, hogy ki mit módosított. Verziózgatjuk a fájlokat, mindenki igyekszik követni, hogy a harmadik vagy negyedik levélváltás után melyik dokumentum a legfrissebb és mi milyen sorrendben módosult.

Az alaposabban eljárók már további 60 percet foglalkoztak alapvető fogalmak megértésével, tájékozódással és a Word verziókövetéssel való megbirkózással.

Ezen a ponton mindenkiben felmerül, hogy jó-e ez így? Innentől nincs vissza út, ugyanis túl sokat dolgoztunk már vele. A szerencsésebbek észreveszik magukon a Concorde-effektust és kiszállnak.

“Elmegyünk vacsorázni egy étterembe és rendelünk egy hatalmas adag milánói makarónit. Már körülbelül a háromnegyedét megettük, mire teljesen jóllakunk, és a további evés már rossz érzéssel jár számunkra. Ha viszont ilyenkor is tovább eszünk, azaz magunkba erőltetjük a makarónit, mert úgy gondoljuk, hogy ha már egyszer kifizettük, akkor ne vesszen kárba, akkor éppen a Concorde-effektus szerint cselekszünk.“ Wikipedia - Concorde-effektus

Vannak, akik még így is aláírják a megbízási szerződést, elindítva egy ketyegő bombát, mely – természetesen – a legváratlanabb pillanatban fog robbanni. Ekkor már késő ügyvédhez fordulni, de az egészen biztosan drága lesz.

Az alaposabbak átnézetik egy ügyvéddel a megbízási szerződést, amelynek ügyvédi megbízási díjazása vetekedhet egy olyan megbízási szerződés megszerkesztésével, melyet teljesen az elejéről kell megszerkeszteni. Itt vitathatóan, de több mint 40,000 Ft többlet költséggel kell számolni.

Egy jó alternatíva

A Szerzi okos szerződés-generátor és ügyvéd-platform

A Szerzi egy olyan online platform, melyen Ön Partnereivel együtt szerkesztheti a megbízási szerződést egy olyan okos sablon használatával, mely intuitív, tájékoztatja Önt az alapvető fogalmakról, odafigyel a legtöbb beviteli hibára, ügyel arra, hogy a megbízási szerződés dokumentuma egy koherens egésszé alakuljon. Senki nem tökéletes. Mindazonáltal, mivel a Szerzi szerződés-generátor több szakember által készült és folyamatos tesztelés alatt áll, így a lehető legalacsonyabb az esélye a hiba bekövetkezésének.

A szerződés-generátor úgy működik, hogy kérdéseket tesz fel Önnek és igyekszik tájékoztatni Önt. A kérdések megválaszolása a Szerzin ingyenes. A kérdések megválaszolása után az algoritmus másodpercek alatt összeszerkeszti megbízási szerződését, melyet megvásárlást követően azonnal letölthet PDF formátumban. Önnek a kérdések megválaszolása 15 percet fog igénybe venni regisztrációval együtt.

Árak és ráfordított idő összehasonlítása a régi módszerrel:

Régi módszerrel Szerzivel
30 perc a megbízási szerződés minta keresésére
0 perc a keresésre
45 perc a megbízási szerződés minta kitöltésére
15 perc a megbízási szerződés-generátor kérdéseinek megválaszolására
60 perc a megbízási szerződés finomítására partnerével
15 perc alatt partnere regisztráció után azonnal megadhatja adatait és Ön pontosan látja Partnere mit módosított
További fontos szempontok
Nagy a szerkesztési hiba lehetősége
A szerkesztési hiba lehetősége a lehető legkisebb
Megterhelő a folyamat
A Szerzi intuitív, könnyen kezelhető
Nagy az adatbeviteli hiba lehetősége
A Szerzi sok hibás adat esetén figyelmeztet
Nagy az esélye, hogy a jogszabályok elévültek
A Szerzi szakemberei folyamatosan aktualizálják a megbízási szerződés-generátorokat
Laptopjára van szükség a munkához
A Szerzi mobiltelefonon is elérhető és kényelmesen használható megbízási szerződések kitöltéséhez
Módosítások nyomon követhetőségé nehezen kivitelezhető
A Szerzin minden módosítást nyomon tud követni felhasználói szinten, szükség esetén egy előbbi állapotba vissza tudja állítani
Visszatérítés kizárva
A Szerzinek visszatérítési szabálya van

Költség

2 óra 15 perc * az Ön óradíja

Költség

bruttó 4500 Ft

Vessük be az Ügyvédet is

Talán emlékszik, hogy az alaposabbak Ügyvéd jogi tanácsát kérik egy megbízási szerződés szerkesztésekor. A Szerzinek erre saját megoldása van. Eddig a Szerzi Önt, Partnerét megkímélte a megterhelő szövegszerkesztéstől, melynek folyamatában észrevehetően sok hiba lehet. Ön opcionálisan eldöntheti, hogy megbízási szerződésével kapcsolatban a Szerzin keresztül online, ügyvéd jogi tanácsát kéri. A Szerzin ügyfélfogadási időben Ügyvédek várják az Ön megkeresését online jogi tanácsadás céljából, így ügyfélfogadási időben akár perceken belül megindulhat az online jogi tanácsadása chat- vagy videó-beszélgetésben, akár mobil telefonján is.

A Szerzi lehetőséget biztosít arra, hogy Ön megossza a Szerzi platformon elérhető Ügyvédnek a megbízási szerződését, melybe az Ügyvéd az Ön megbízására egyedi rendelkezést fogalmazhat bele és támogathatja Önt a megbízási szerződése szerkesztésében, hogy az teljes egészében megfeleljen az Ön jogi akaratának. Az előbbiek alapján Ön azt is nyomon tudja követni, hogy online Ügyvédje mit módosított az megbízási szerződésén. Az ügyvédi tanácsadás részleteiről tájékozódhat a Szerzi oldalán.

Írásunkat úgy kezdtük, hogy egy költséghatékony és gyors megoldást kerestünk megbízási szerződésünk szerkesztéséhez. A Szerzi szerződés-generátora és ügymenete viszont tovább csökkenti a hiba és ez által a károk bekövetkezésének valószínűségét a tradicionális szerződés-sablonokhoz, szerződés-mintákhoz és tradicionális ügymenettel szemben.