fbpx
loader

Szerződés minta: lehet egyszerűbben is?

szerződésminta a gyakorlatban: működik?

Röviden a válasz: igen, a technológia fejlődésének köszönhetően már sokkal egyszerűbb és biztonságosabb módszer is rendelkezésünkre áll az interneten talált sablonok kitöltögetésénél.

Természetesen nem kell minden mintát elítélnünk, megfelelő ismeretek birtokában hasznosak lehetnek. Nem titok, hogy az ügyvédek is készítenek és használják is őket, hiszen értékes energiákat kötne le, ha egy több, mint 10 oldalas adásvételi szerződést minden alkalommal újra kellene írniuk, annak ellenére, hogy abban vannak olyan nélkülözhetetlen elemek, amelyeknek minden esetben szerepelniük kell. Ezek a nyers szövegek képezik a későbbi szerződés vázát, amelyet az adott ügyre jellemző speciális rendelkezésekkel, illetve az ügyfelek igényeinek megfelelő kikötésekkel ,,felöltöztethetnek”, hogy személyre szabott védelmet nyújtson.

Ebben az írásunkban arra szeretnénk rámutatni, hogy milyen gyakori hibák fordulhatnak elő az internetről letöltött sablonok alkalmazásával, majd megmutatjuk, hogyan működik egy jó szerződés generátor.

Milyen előnyei vannak a szerződésmintáknak?

A szerződésminták előre elkészített dokumentumok, amelyek a legjellemzőbb szerződések leggyakrabban előforduló rendelkezéseit tartalmazzák, illetve mankót is jelentenek a jogi ismeretekkel nem rendelkező felhasználók számára. Lehetnek teljesen egyszerűek, mint például egy rövid munkaszerződés, de bonyolultabb helyzetekre is vonatkozhatnak.

Fontos előnyük, hogy segítenek időt, energiát és ezáltal pénzt spórolni, mert az ügyfelek jellemzően az ügyvédi közreműködés kiváltását célozzák meg az alkalmazásukkal.

Milyen hátrányai vannak?

1. Túl általánosak.

Ha az alkalmazott szerződésminta túl általános, vagyis nem elég részletesek, előfordulhat, hogy fontos kérdések felett elsiklik, így nem biztosít megfelelő védelmet az ügyfél számára.

2. Túl specifikusak.

Az is megesik, hogy túl specifikusan fogalmazták meg, ami annak a veszélyét rejti magában, hogy leszűkül azoknak az eseteknek a köre, amelyekre alkalmazni tudjuk. Lehetséges, hogy nem fed le olyan forgatókönyvet, amely esetén szükségünk lenne a szerződés nyújtotta védelemre, hiszen egy szerződés akkor jó, ha egy esetleges jogvita esetén találunk benne olyan pontot, ami alapján védettek vagyunk.

3. Általában hiányosak és zavarosak.

Ha a szerződésminták hiányosak, előfordulhat, hogy nem tartalmaznak minden szükséges adatot, feltételt, amelyek érvényessé és eredményesen alkalmazhatóvá teszik a szerződésünket. Gyakran zavarosak, nehezen érthetők, amely később további viták forrása lehet.

4. Kétséges forrásból származnak.

Az interneten fellelt szerződésminták esetén ritkán lehetünk biztosak abban, hogy jogi ismeretekkel rendelkezett a szerzőjük. Legtöbbször nem tudjuk ki és milyen szándékkal töltötte fel.

5. Lehetséges, hogy már nem hatályosak.

Annak ellenére, hogy a keresési feltételek megadásakor igyekszünk a keresés évének megfelelően szűrni, nem biztos, hogy a találatok a hatályos jogszabályi rendelkezések alkalmazásával készültek, lehetséges, hogy a szabályok időközben módosultak. Ennek ellenőrzését jobb, ha ügyvédre bízzuk. Az ellenőrzéshez szükséges hosszas kutakodás sem jelent biztos eredményt, ha nem vagyunk jártasak a jogszabályok körében.

6. Nem biztos, hogy érvényes lesz a formájuk.

Bizonyos szerződéseket (például az ingatlan adásvételi szerződést, munkaszerződést vagy a kötbérkikötéseket tartalmazó szerződéseket) írásbeli alakban lehet érvényesen megkötni. Ez azt jelenti, hogy a szerződést le kell írni, illetve mindkét félnek alá kell írnia. Ennek az az elsődleges célja, hogy a szerződés tartalmát bizonyítsa. Akkor mondhatjuk egy szerződésről, hogy írásba foglalták, ha abból változatlanul visszaidézhető a tartalma, megállapítható, hogy kik között jött létre, illetve, ha a szerződéskötés időpontja megállapítható belőle.

Modern megoldás: szerződés generátor

A sablonszerződések alkalmazásának előnyeit ma már úgy is élvezhetjük, hogy a felsorolt hibáikkal egyáltalán nem kell számolnunk közben. A szerződésmintákkal szemben modern, kifinomult alternatívát jelent a Szerzi weboldalán elérhető szerződés generátor, amely amellett, hogy könnyű használni, tájékoztatást nyújt és teljesen átnézi a szerződést, továbbá lehetőséget ad arra is, hogy saját céljainknak megfelelő rendelkezésekkel egészítsük ki.

Szerződés mintára van szüksége?

Szerződés minta helyett próbálja ki a Szerzi okosdokumentumait!