fbpx
loader

Mi a megbízási szerződés?

Megbízási szerződés

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már ezzel a szerződéstípussal, hiszen olyan gyakori, hogy a hétköznapi életben is számtalanszor előfordul. A megbízási szerződés az egyik legegyszerűbb jogi megállapodás, ugyanakkor bonyolultabb élethelyzetek megoldására is alkalmas lehet.

Amikor üzleti, vagy személyes kapcsolatban egy bizonyos feladatot valaki más végez el helyettünk, megbízási szerződés jön létre közöttünk. Ahhoz, hogy egyértelművé tegyük, hogy pontosan mi ez a feladat, milyen tevékenységet várunk el, mik a jogaink és kötelezettségeink, milyen határidőket kell megtartanunk, érdemes írásban rögzítenünk a megállapodás feltételeit.

A megbízási szerződés alapvetően két fél között jön létre: a megbízó és a megbízott között. A megbízó az, aki kijelöli a megbízott feladatát és meghatározza a teljesítés legfontosabb követelményeit, a megbízott pedig elvégzi azt. A megbízott tevékenységéért ellenszolgáltatás jár, amelyet megbízási díjnak nevezünk, de természetesen a felek abban is megállapodhatnak, hogy a vállalás ingyenes.

A megbízási szerződés legfontosabb szabályait a Polgári Törvénykönyv tartalmazza, viszont ezek a rendelkezések inkább egyfajta keretet biztosítanak, hiszen a felek szabadon eltérhetnek tőlük, és a számukra legmegfelelőbb módon alakíthatják a megállapodásuk tartalmát.

Megbízási szerződés

Próbálja ki a megbízási szerződés okosdokumentumot!