fbpx
loader

Mi a közérdekű adatigénylés?

Adatigénylés

A modern, demokratikus alapokra épülő államokban az információszabadság kiemelten fontos érték, hiszen a közérdekű információk ismerete elősegíti az emberek tájékozottságát. Továbbá hozzájárul ahhoz is, hogy a polgárok megalapozott döntéseket hozzanak, valamint ezáltal a kormányzatot is ellenőrizzék a közérdekű és közérdekből nyilvános adat megismerése iránti kérelem útján. Ennek egyik lehetséges eszköze a közérdekű adatigénylés, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok is részesei legyenek a közügyekről való megalapozott gondolkozásnak. A következő 1 percben erről a lehetőségről olvashatnak.

Hogyan terjeszthető elő az igény?

A közérdekű adat megismerése iránti igényt három formában terjeszthetjük elő:

  • Szóban (vagy telefonon)
  • Írásban
  • Elektronikus úton

A szóbeli igénylés esetén fontos megjegyeznünk, hogy arról a hatóságnak kötelessége jegyzőkönyvet felvenni. A többi igénylési forma esetén jellemzően formanyomtatvány alkalmazásával is benyújthatjuk az igényünket.

Az adatigénylés eredménye

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a hatóságnak milyen formában kell teljesítenie a közérdekű adatigénylést:

  • Közérthetőnek kell lennie.
  • Olyan technikai eszközzel kell megvalósulnia, amilyet az igénylő választott, feltéve, hogy az nem jelent aránytalan nehézséget.
  • A hatóság nem tagadhatja meg az igény teljesítését arra hivatkozva, hogy az igénylő anyanyelvén (vagy más, általa értett nyelven) fogalmazott a kérelemben.

Mit igényelhetünk?

  • Információkat.
  • Konkrét dokumentumokat.
  • Közpénzekkel kapcsolatos dokumentumokat.

Mennyibe kerül?

Az adatigényléssel kapcsolatos eljárásért csak szűk körben kell fizetnünk: például csak az adathordozóért, vagy a 10 oldalnál terjedelmesebb másolatkészítésért számolhatnak fel költséget, ugyanakkor így az elektronikus úton teljesített igény esetén egyáltalán nincs helye térítésnek. Az eljárás költsége 10 000-190 000 forintig terjedhet.

Határidő

A hatóságnak 15 nap áll rendelkezésére a kérelem teljesítésére, amelyet egy alkalommal újabb 15 nappal meghosszabbíthat.

Amennyiben segítségre van szüksége a közérdekű adatigényléssel kapcsolatban, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédekhez, akik online jogi tanácsadás keretében rendelkezésére állnak.

Információszabadság

Igényeljen jogi tanácsadást információszabadság kategóriában!