fbpx
loader

Gyermekelhelyezés és szülői felügyeleti jog

Családjog

Mit jelent a szülői felügyeleti jog?

A szülői felügyeleti jog magában foglalja a gyermekkel kapcsolatos döntési jogokat, kötelezettségeket, illetve egyéb felelősségeket. Ide tartoznak például a nevelés, oktatás, illetve egészségügyi döntések meghozatala és általánosan a gyermek jólétéért való felelősségvállalás.

A szülői felügyeleti jogok és kötelességek részletesen változhatnak a jogrendszer és az adott helyzet függvényében. Alábbi cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szülői felügyeleti jogról, illetve a gyermek elhelyezéssel kapcsolatos információkat. Reméljük, cikkünk segít eligazodni ebben a bonyolult és sokrétű témában.

Válás esetén

Magyarországon a szülői felügyeleti jog az úgynevezett szülői felelősség részét képezi. A válás esetén a szülői felelősség gyakran megoszlik: lehet közös, de gyakran előfordul, hogy az egyik szülőnél koncentrálódik ún.: kizárólagos felügyelet. Fontos, hogy a szülői felelősség gyakorlása a gyermek érdekében álljon, a joggyakorlat erre a szempontra nagy figyelmet szentel.

Mi alapján dönt a bíróság a felügyeleti jogokról?

A bíróság a szülői felügyeleti jogról döntve általában a gyermek érdekét helyezi előtérbe. A döntés során figyelembe veszik a:

 • szülők alkalmasságát,
 • gyermek kapcsolatát mindkét szülővel és
 • a gyermek életkörülményeit.

 Fontos szempontok lehetnek továbbá a döntés hozatal során a

 • szülői együttműködés,
 • gyermek támogatása és
 • melyik szülő tudná a legjobban biztosítani a gyermek jólétét és fejlődését.

A bíróságoknak széles mérlegelési jogkörük van, illetve kiemelendő, hogy a döntéseik mindig egyedi tényezőkre alapozva hozzák meg.

Ki nem kaphat felügyeleti jogot?

Általában olyan személyek nem részesülhetnek felügyeleti jog gyakorlásában, akik nem felelnek meg a szülői felelősségről támasztott elvárásoknak. Például:

 • súlyos visszaélések,
 • bántalmazás vagy más veszélyeztető körülmények miatt, nem kaphatnak szülői felügyeleti jogot.

A bíróságok ilyen esetekben olyan módon döntenek, amely a gyermek érdekét és biztonságát a legjobban szolgálja és azt szem előtt tartja.

Mik a szülői jogok?

Ahogy korábban is említettük, a szülői jogok számos jogot és felelősséget foglalnak magukban. Ide tartoznak a gyermek nevelési, egészségügyi, oktatási jogával kapcsolatos döntések meghozatala, valamint általános jólétének biztosítása. Továbbá ide vehető a gyermek vallási nevelése, valamint a mindennapi életét érintő apróbb, de kulcsfontosságú döntéshozatal, mindaddig amíg a gyermek kiskorú. Kötelezettsége mindkét szülőnek a gyermek érdekeik védelmét szem előtt tartani a döntéshozatal során, mindazonáltal a szülőknek joga van kapcsolatot tartani gyermekeikkel.

Szülői felügyeleti jogok megsértése

A szülői felügyeleti jog megsértése súlyos következményekkel járhat, és jogi eljárást vonhat maga után. Ez lehet például az, ha

 

 • egy szülő elmulasztja a meghatározott időpontokban történő látogatásokat
 • vagy nem tartja be a bíróság által kijelölt kötelezettségeket.

 Az ilyen esetekben a másik szülő vagy akár a gyámhatóság is tehet jogi lépéseket annak érdekében, hogy visszaállítsa a szülői jogokat vagy védelmezze a gyermek érdekeit.

Összegzés

A szülői felügyeleti jog egy igen széles, szerteágazó jogkör. Fontos, hogy tisztában legyünk a feltételekkel, illetve, hogy biztosítsuk azok betartását gyermekünk érdekében. Összegezzük, hogy milyen esetben kaphatunk felügyeleti jogot, illetve, hogy mire érdemes ügyelnünk.

 • Ha a szülők nem tudnak megegyezni: gyámhatóság vagy bíróság dönt
  erről a gyermek legfőbb érdekét szem előtt tartva.
 • Az erőszakos múlttal rendelkező szülőnek nincs sok esélye, viszont
  annál több az együttműködőnek.
 • A gyermek akaratát figyelembe veszi a bíróság a döntés hozatalban, ha elmúlt 12 éves.
 • A stabil munkahely, illetve lakhatás biztosítása a gyermek számára további előnyt jelenthet egy vitás kérdésben.

Abban az esetben, ha bármilyen jogsértés történt a fentiekkel kapcsolatban, célravezetőbb, hogyha szakértő segítségét kérjük.  Amennyiben segítségre van szüksége a gyermek elhelyezéssel vagy a szülői jogokkal kapcsolatos vitás kérdésekben, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédekhez, akik online jogi tanácsadás keretében készségesen állnak rendelkezésére.

Online jogi tanácsadás

Igényljen online jogi tanácsadást!