fbpx
loader

Jármű adásvételi szerződés: Hogyan kerüljük el a buktatókat?

jármű adásvételi szerződések és minták

Számos esetben lehet praktikus saját autót fenntartanunk. Például, ha vidéken élünk, nagyobb távokat utazunk, vagy a lakhelyünk és a munkahelyünk eltérő településen van. Persze ha lakhelyünk tömegközlekedési infrastruktúrája fejlett és megbízható, vagy esetleg egy autóbérlő szolgáltatás pont jó helyen van, akkor nem létszükséglet. Ez viszont a fővároson és egy-két kívül ritkán van így.

Újat, vagy használtat?

Ha tehát végül vásárlásra kerül a sor, már csak ezt a kérdést kell eldöntenünk. Egy új autó vásárlása esetén minden igényünk teljesül, hiszen olyat rendelünk amilyet akarunk, és a kereskedés általában rendelkezésre bocsátja a névre írás, és biztosítás gyors, teljes ügyintézésének lehetőségét is. Viszont mind tudjuk, hogy ez mélyen zsebbe nyúlós eset, amit a nagy többség nem engedhet meg magának. Az új autó vásárlása gazdaságilag egy előre jól látható veszteséges befektetés, hiszen a jármű az első útjával azonnal veszít az értékéből.

A magyar lakosság nagyobb része inkább a használt autók széles kínálatából választ. Ezek többsége már elérhető árúak, viszont rengeteg csapda tarkítja a többedkézből vásárlás ingoványos talaját. Ha nincs konkrét elképzelésünk akkor a használt járművek kínálata óriási, az információk általában hiányosak, jórészt az eladó felé tanúsított bizalom alapján tudunk tájékozódni, miközben legtöbbször versenyhelyzetben érezhetjük magunkat. Ilyen helyzetben nem könnyű kellő körültekintéssel eljárni. Valljuk be, szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki már pórul járt egy használt járművel. A megfelelő jármű adásvételi szerződés segíthet a kockázatok csökkentésében.

Használt autó vásárlás

Ha kereskedőtől vásárolunk, jó hírünk van: valószínűleg van saját, bevált gépjármű adásvételi szerződés mintája. Ha viszont magánszemélytől vesszük, egészen más a helyzet, pláne ha mind a vevő mind az eladó tapasztalatlan. Ekkor kezdhetjük közösen keresni a „jármű adásvételi szerződés minta” szavakat, reménykedve, hogy találunk valami használhatót. Ez az esetek nagyrészében nem lesz hasznos, hiszen a talált dokumentum mintákat nem biztos, hogy hozzáértő szakemberek készítették, vagy előfordulhat, hogy befejezetlen munkapéldányok, esetleg elavultak. Ezért a minta használata minden esetben ellenjavallott.

Jármű adásvételi szerződés

A használt autó vásárlás és eladás terén a Szerzi segít abban, hogy jogszerűen, helyesen tudjunk eljárni. A szerződésgenerátorban készíthető jármű adásvételi szerződés okosdokumentum percek alatt állítja össze az összefüggő, aktuális jogszabályoknak megfelelő adásvételi szerződést. Teheti mindezt megosztott szerződésben is, ahol a vevő és az eladó is maga töltheti fel a rá vonatkozó adatokat, és záradékokat. Ez garantálja, hogy a dokumentum mindkettőjük érdekeinek megfeleljen.

Buktatók

A szerződés megkötése előtt, nem árt jó alaposan megnézni, mi áll a forgalmi engedélyen, amint az Alapjárat cikke is írja:

„Kiderült, hogy a hölgy még idén márciusban adta el az autót egy úrnak, aki nem akarta a nevére venni az autót, inkább az öt éves kislánya nevére íratta. Bár a szerződés szabályos volt, mert a szülők aláírása ott volt rajta, morálisan és gyámügyileg már elítélhetőbb lépés. Ráadásul nem volt túl együttműködő a férfi a hölgy szerint, mert csak rendőrséggel fenyegetésre adta meg a személyi igazolványának számát.” Alapjárat

Egy másik esetben pedig élettársa halála után annak autóját hamis adásvételi szerződéssel próbálta megszerezni egy illető:

„A vádirat szerint a terhelt meg kívánta szerezni volt élettársa gépkocsiját, ezért még 2018 decemberében egy hamis adásvételi szerződést szerkesztett, melyre mint eladóét a volt élettársa adatait és aláírását hamisíttatta rá, majd ismerőse révén a hamis szerződésre hivatkozva megpróbálta kicsalni a járművet a tulajdonosától.” Egerhírek

Az ilyen esetek elkerülése érdekében mindent vizsgáljunk át többször, és ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjünk online jogi tanácsadást a Szerzi regisztrált ügyvédeitől. Némi segítséggel, kellő körültekintéssel remek gépjárműre tehetünk szert!

Gépjármű adásvétel?

Próbálja ki az adásvételi szerződés járműre okosdokumentumot!